Sari la conținut

Un psihoterapeut explică ce se ÎNTÂMPLĂ cu adevărat în creierul nostru, atunci când MEDITĂM

În timpul procesului de meditație, scopul nu este doar obținerea de calm și seninătate, afirmă Robert  Wright, autorul tratatului ”De ce este budismul autentic”.

Desigur, e bine și lăudabil să fii calm. Doar că scopul unei minți calme și senine este că poți să te gândești apoi și la alte lucruri.

Începi să vezi lucrurile frumoase, începi să vezi partea bună a lucrurilor, partea plină a paharului!

Când începi să fii atent la ce este în interiorul minții tale, atunci poți înțelege lucrurile altfel, într-un mod… terapeutic.

Vei observa și situațiile problematice.  Vei vedea suprafața, iar faptul că mintea ta e calmă îți va permite mai mult să cercetezi sentimentul, decât să te lași ”furat” de val.

Ca atunci când o spaimă aduce un șir lung de alte frici, gânduri negative și scenarii dezastruoase, de data aceasta, un gând va rămâne doar unul, pentru că nu te va mai stăpâni incontrolabil, ci vei începe să-l observi, să-l studiezi.

Asta e metoda pe care o aplici, când începi să practici meditația. E vorba de gânduri, trăiri sentimente.

Nu înseamnă neapărat că sentimentele dispar, dar îți dă opțiunea să schimbi stările neplăcute în stări pozitive, îți oferă o viziune mai clară asupra lumii, deoarece fie că-ți place sau nu, angoasa te acaparează adeseori, gândurile aproape nebunești pun stăpânire pe mintea ta și începi să exagerezi.

Îți imaginezi că oamenii se gândesc la tine, când de fapt, lor puțin le pasă, mai mult ca sigur nu se gândesc la tine deloc.

Așadar, meditația este un exercițiu foarte bun. Principiul fundamental în religia și filozofia orientală budism. Dacă nu vedem lumea clar, meditația este o practică bună, care ne va ajuta în sensul acesta.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel