Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă te abții să strănuți? Un medic avertizează: 3 motive pentru care acest obicei s-ar putea dovedi periculos

Stranutul: riscuri
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce se intampla daca iti tii stranutul

Cercetările sugerează că reținerea unui strănut ar putea fi periculoasă, ducând în unele cazuri la complicații grave.

Organismul strănută pentru a elimina iritanții din cavitatea nazală și pentru a reseta mediul din interiorul nasului, dar reflexul respirator nu este lipsit de riscuri. Cazuri de hemoragii cerebrale și ruperi de tâmple au fost raportate pe larg în literatura medicală, în principal din cauza creșterilor bruște de presiune în timpul expulzării aerului. Potrivit unui expert, reținerea unui strănut ar putea crește riscul a trei complicații periculoase.

În timpul unui strănut, organismul experimentează o creștere bruscă a presiunii în sinusuri, în cavitatea nazală și în gât.

Menținerea reflexului respirator, însă, face ca această presiune să crească și mai mult – punând în pericol vasele de sânge.

Potrivit doctorului Stuart Sanders, medic de familie la London General Practice, un strănut poate fi suficient de puternic pentru a provoca ruptura unui anevrism cerebral.

Ce se întâmplă dacă te abții să strănuți?

Expertul a explicat: „Un anevrism cerebral este un balon minuscul datorat unei slăbiciuni locale în peretele unei artere cerebrale.

„Sunt anomalii congenitale, de obicei prezente de la naștere, majoritatea oamenilor nu știu că au una până când, în mod neobișnuit, aceasta explodează.

„Slăbiciunea peretelui arterei și/sau a anevrismelor ar putea exploda dacă presiunea arterială crește și provoacă o hemoragie care dăunează creierului.”

Când a fost întrebat dacă reținerea unui strănut este „periculoasă”, doctorul Sanders a citat trei motive pentru care acestea sunt.

„În primul rând, așa cum am descris mai sus, reținerea unui strănut poate provoca o creștere bruscă a tensiunii arteriale, cu potențiale consecințe”, a explicat expertul.

„În al doilea rând, deoarece presiunea aerului din spatele nasului crește atunci când se reține un strănut, există riscul de a împinge mucusul și infecția în urechea medie”.

Acest lucru ar putea provoca surzenie acută, infecție (otită medie) sau chiar ruperea timpanului în circumstanțe excesive, a remarcat doctorul Sander, potrivit Express.

Motivul este că un tub de egalizare a presiunii situat între partea din spate a nasului și urechea medie, cunoscut sub numele de trompa lui Eustachio, se deschide în timpul unui strănut exploziv.

Riscul de sinuzită acută

Un al treilea motiv important pentru a evita reținerea unui strănut este riscul de sinuzită acută.

Acest lucru se poate întâmpla dacă o creștere a presiunii forțează o infecție în sinusurile paranazale ducând, eventual, la o infecție.

„Sinusurile sunt situate în apropierea nasului, de obicei cavități care conțin aer și care au o legătură deschisă cu nasul”, a explicat doctorul Sanders.

Cea mai bună practică pentru a evita oricare dintre rezultatele de mai sus este de a permite eliberarea presiunii în timpul unui strănut.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel