marți, octombrie 4, 2022

Ce sfânt sărbătorește Biserica Ortodoxă mâine, 9 august 2022, în a noua zi de post. Ce credințe și obiceiuri sunt în această zi și ce trebuie să facem.

 

Suntem în Postul Adormirii Maicii Domnului, post ce se adresează, în mod evident, cel puțin în primă fază, trupului.

Mulți dintre noi ne vom osteni cu postul, mâncând doar acele alimente simple, de natură vegetală, căutând să dăm mai multă atenție îndemnurilor Duhului, decât pretențiilor stomacului.

Te-ar mai interesa: Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment pentru români: Mu...

Asta înseamnă și că purtarea noastră trebuie să fie adecvată eforturilor noastre trupești. Iubirea creștină trebuie să se manifeste cu atât mai mult în perioadele de post. Altfel, decât un postitor țâfnos, mai bine un nepostitor blând.

Să-l ascultăm pe profetul Isaia, care are în vedere comportamentul fățarnic al evreilor din vremea sa, care posteau și săvârșeau nedreptăți în același timp: „[…]

3. Da, în zi de post, voi vă vedeţi de treburile voastre şi asupriţi pe toţi lucrătorii voştri. 4. Voi postiţi ca să vă certaţi şi să vă sfădiţi şi să bateţi furioşi cu pumnul; nu postiţi cum se cuvine zilei aceleia, ca glasul vostru să se audă sus.

Te-ar mai interesa: Ce spune culoarea ochilor despre tine și de ce och...

5. Este oare acesta un post care Îmi place, o zi în care omul îşi smereşte sufletul său? Să-şi plece capul ca o trestie, să se culce pe sac şi în cenuşă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului?

6. Nu ştiţi voi postul care Îmi place? – zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, daţi drumul celor asupriţi şi sfărâmaţi jugul lor.

Te-ar mai interesa: Ai observat modificări în vorbire și voce? Atenție...

7. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine. 8. Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu.” (Isaia 58, 3-8).

A fost ales … prin tragere la sorți

Sfântul Matia este pomenit în calendarul creștin ortodox în fiecare an, la 9 august.  Sfântul Matia  a fost ales printre cei doisprezece Apostoli, în locul lui Iuda Iscarioteanul, prin tragere la sorți.

Te-ar mai interesa: Care sunt cele mai sănătoase fructe? Sunt, într-ad...

Matia s-a născut in Betleem, din tribul lui Iuda. El a studiat Cărțile Legii cu Sfântul si Dreptul Simeon. La început a făcut parte din cei șaptezeci de Apostoli.

Sfantul Apostol Matia a vestit Evanghelia lui Hristos in Iudeea, Macedonia si Etiopia.

Conform unor vechi scrieri, Apostolul Matia ar fi primit martiriul în Etiopia,în timp ce alte ce în alte documente se menționează plecarea sa din Etiopia spre Macedonia și Iudeea, locuri unde va vesti învățătura lui Hristos.

Te-ar mai interesa: ”Butonul roșu” pentru pensionari: monitorizare și ...

Documentele menționate mai sus amintesc și de aducerea sa la Templu, din porunca arhiereului Anania, spre a răspunde acuzațiilor aduse de iudei ca propovăduiește un proroc fals, pe Iisus Nazarineanul.

Pentru că nu refuza să-și lepede credința în Hristos, Sfântul Apostol Matia este bătut cu pietre până la moarte.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private