Sari la conținut

Ce simptome apar când ai lipsă sau exces de fier. Ambele situații sunt periculoase

Lipsă de fier simptome. Fierul este un mineral vital pentru sănătatea ta. Toate celulele tale conțin puțin fier, dar majoritatea fierului din corpul tău este în celulele roșii ale sângelui. Carența de fier determină anemie feriptivă și este cel mai frecvent deficit nutrițional în toată lumea.

Celulele roșii transporta oxigen din plămâni în organele și țesuturile din organism. De asemenea, are un rol esențial în crearea energiei din nutrienți, în plus contribuie la transmiterea impulsurilor nervoase – semnale care coordonează acțiunile diferitelor părți ale corpului. Dacă ai mai mult fier decât este necesar, acesta este stocat în corpul tău pentru utilizare ulterioară.

Cum se manifestă deficitul de fier

Carența de fier determină anemie feriptivă și este cel mai frecvent deficit nutrițional în toată lumea. Aceasta poate să fie determinată de: aportul inadecvat de fier în general la sugari, femei însărcinate și gravide, sângerări menstruale foarte abundente, sângerări cronice în afecțiuni ca ulcerul sau hemoroizii. Totodată, printre cauzele obișnuite ale anemiei se regăsesc: boala ulcerului peptic, cancer digestiv. Dar și pierderi de sânge cauzate de traume sau de donarea de sânge, sângerări gastrointestinale datorate utilizării prelungite a medicamentelor.

Citeste si:

Tabloul clinic al acestui tip de anemie cuprinde:

  • oboseală permanentă,
  • letargie,
  • cefalee,
  • scăderea puterii de concentrare,
  • sufocare,
  • amețeli,
  • paloarea pielii,
  • frecvență cardiacă crescută,
  • unghii fragile,
  • limbă fără papile și dureroasă.

Care sunt manifestările excesului de fier

Excesul de fier se întâlnește la persoanele care primesc terapie cu fier în cantitate prea mare sau pentru prea mult timp. Sau cei care fac transfuzii de sânge numeroase și de asemenea, în cazul celor care preferă alimente în vase de fier.

Principalele manifestări sunt: apar vărsăturile, diareea, leziuni ale pereților intestinali. Medicii spun că există și o boală ereditară, potențial fatală, numită hemocromatoză, în care este absorbită o cantitate prea mare de fier și care se depune la nivelul țesuturilor.

Bebelușii au depozite de fier de la mamă, când sunt încă în uter

Bebelușii construiesc magazine de fier în exces de la mamele lor în timp ce se află în uter. Aceste magazine sunt folosite în primele șase luni de viață atunci când copilul este alăptat. Indicat este să adăugi alimente fortificate cu fier în dieta lor atunci când bebelușul are vârsta de 6 luni. Majoritatea medicilor pediatri recomandă utilizarea unei formulări care este fortificată cu fier dacă mama  nu poate alăpta. Copiii prematuri care nu au avut timp să își construiască depozitele de fier vor avea nevoie de fier suplimentar. Însă niciodată nu lua decizia singură, întreabă pediatrul înainte de a-i da suplimente de fier copilului sau sugarului.

Femeile care nu sunt însărcinate sau care alăptează trebuie să ia 15 – 18 miligrame de fier zilnic. Femeile care sunt însărcinate au nevoie de mult mai mult fier. Potrivit specialiștilor necesarul de fier pentru femeile însărcinate, luat din dietă, este de 27 miligrame pe zi.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.