luni, septembrie 26, 2022

Știi ce sunt monturile? Acestea reprezintă, de fapt,  o deformare a piciorului des întâlnită la femei. Acestea nu sunt doar inestetice, ci pot provoca dureri, disconfort și uneori duc la complicații deoarece pot declanșa o artroză, o afectare serioasă a articulațiilor. Destul de rar și bărbații au monturi.

Femeile care sunt obișnuite să poarte mai tot timpul tocuri, încălțări elegante ajung să dezvolte această problemă medicală. Specialiștii spun că monturile înseamnă o deviație a osului din spatele degetului mare de la picior. Trebuie menționat și faptul că monturile nu se transmit ereditar.

Te-ar mai interesa: SCHIMBARE TOTALĂ! Mesajul Anamariei Prodan pentru ...

Încă nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la apariția monturilor. Însă există anumiți factori favorizanți. Aceștia sunt: statul pentru mult timp în picioare, sporturile suprasolicitante, existența unui diagnostic de poliartrită reumatoidă.

Dar și încălțămintea nepotrivită, prea strâmtă, incomodă, deși specialiștii spun că încălțămintea mai corect spus agravează monturile nu le provoacă. Fluctuațiile hormonale specifice femeilor – menstruație, sarcină, menopauză – favorizează deplasarea osului degetului mare și implicit apariția monturilor. Și obezitatea este un real factor de risc, deoarece o greutate prea mare a corpului va suprasolicita piciorul și poate provoca modificări în anatomia lui.

Te-ar mai interesa: Respirația care miroase a ou putred poate ascunde ...

Cum se stabilește diagnosticul

Diagnosticul este stabilit în urma examenului clinic, de medicul specialist. Dacă situația este gravă și specialistul decide operația, atunci pacientei i se va face și o radiografie. Dacă se ajunge la operație, această trebuie realizată de un chirurg ortoped. De regulă, după operație recuperarea durează aproximativ o lună de zile. Recuperarea este relativ simplă, dar pacienta trebuie să evite mersul pe distanțe mari. 

Te-ar mai interesa: Ce se va întâmpla cu școlile în această iarnă: Se ...

De ajutor în absența operației: 

Pacienta va trebui să aibă mare grijă la încălțămintea pe care o va purta, ideal este să se renunțe la tocuri. Trebuie să aleagă un tip de încălțăminte cât mai comodă. Se va limita statul în picioare pentru mult timp. Foarte important, ca parte a tratamentului este normalizarea greutății corporale care se obține prin dietă adecvată și prin sport.

Te-ar mai interesa: Corpurile de iluminat joacă un rol important în pr...

Esențial este și urmarea tratamentului bolii de bază, dacă această există. Mai exact, a obezității, a diabetului zaharat, a poliartritei reumatoide. Se va limita practicarea sportului agresiv, sau a celui de performanță. De ajutor sunt și talonetele, dar atenție, acestea nu vindecă monturile, doar micșorează intensitatea disconfortului. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private