Sari la conținut

Menopauza: cum îți păstrezi sănătatea mentală în perioade tulburi. 3 metode de ameliorare a simptomelor

Bufeurile din timpul menopauzei
Sursă foto: arhiva doctorul zilei

Menopauza: cum îți păstrezi sănătatea mentală în perioade tulburi. 3 metode de ameliorare a simptomelor.

Menopauza este o parte normală a procesului de îmbătrânire pentru o femeie. Orice femeie cu vârsta peste 40 de ani poate experimenta menopauza, care marchează sfârșitul ciclului menstrual. În timp ce perioada de tranziție poate fi plină de suișuri și coborâșuri atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, aceasta este inevitabilă și trebuie suportată cu grijă.

Cum îți păstrezi sănătatea mentală în perioade tulburi

Unele femei au parte de o tranziție mai ușoară, în timp ce altele au multe probleme cu simptomele menopauzei, cum ar fi bufeuri, uscăciune vaginală, frisoane, insomnie, durere în timpul actului sexual, rărirea părului, uscarea pielii, iritabilitate crescută și chiar depresie și anxietate.

De asemenea, femeile se îngrașă și sunt expuse riscului de a contracta diverse afecțiuni de bază și de aceea este foarte important să ai grijă de sănătatea ta în acest timp.

În timp ce lipsa menstruației este un semn comun al menopauzei iminente, menstruațiile tind să revină la o lună sau două după oprirea completă. De asemenea, sângerarea devine uneori densă sau redusă. Perioadele au, de asemenea, un ciclu mai scurt.

Menopauza: principalele cauze

Diverse schimbări au loc biologic în corpul unei femei care duc la menopauză. 

1. Scăderea hormonilor reproductivi: Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, ovarele lor încetinesc procesul de producere a estrogenului și progesteronului care reglează și mențin menstruația și astfel fertilitatea se reduce.

2. Chirurgie de îndepărtare a ovarelor: Orice intervenție chirurgicală efectuată pentru îndepărtarea ovarelor din cauza oricărei complicații poate duce chiar și la menopauză precoce. Ovarele produc hormoni care induc fertilitatea, iar îndepărtarea lor poate avea și câteva efecte secundare.

3. Tratamente pentru cancer: Multe femei sunt supuse chimioterapiei și radiațiilor ca tratamente pentru cancer. Acestea pot induce și menopauza precoce și pot prezenta semne precum bufeurile în timpul tratamentului. Terapiile afectează sistemul de reproducere.

4. Menopauza prematură: Puține femei suferă de menopauză prematură înainte de vârsta de 40 de ani, deoarece ovarele lor nu sunt capabile să producă atât de mulți hormoni reproductivi cât este necesar.

Cum să tratezi simptomele severe ale menopauzei

Multe femei se confruntă cu menopauză în dificultate. Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a văs imți mai confortabil în timpul procesului.

1. Alimentație sănătoasă: Mâncați alimente sănătoase, de sezon, care vă oferă o nutriție sănătoasă. Evitați junk food-ul și alimentele prăjite care pot fi greu de digerat.

2. Mișcare: Este foarte important să faceți mișcare zilnic timp de cel puțin 45 de minute pentru a câștiga forță și a vă menține metabolismul în funcțiune.

3. Practicați meditația: În încercarea de a vă calma mintea de tulburările emoționale, este important să practicați meditația zilnic timp de cel puțin 30 de minute. 4. Evitați declanșarea bufeurilor: opriți fumatul și consumul excesiv de cafea pentru a preveni bufeurile.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: