Sari la conținut

Cum să scapi definitiv de monturi. Medic: ”Există mai mult de 10 tehnici pentru eliminarea hallux valgus”

Știi cum poți să scapi de monturi? Monturile sau hallux valgus fac parte din categoria afecțiunile des întâlnite în zona ortopedică. Acestea reprezintă o deformitate a degetului mare al piciorului numit haulce și sunt determinate de devierea articulației metatarso-falangiene în exterior, ajungând astfel să fie prominent, conferind un aspect inestetic și dureros.

„Monturile sunt pe cât de inestetice, pe atât de dureroase. Primele simptome sunt durerile și continuă cu dificultăți la mers, inflamare și răni la baza degetului. De asemenea mai pot provoca deformarea celorlalte degete și apariția artritei la degetul mare. În cabinet îmi intră deseori pacienți cu astfel de probleme, iar diagnosticarea este simplă și se face prin examen clinic în timpul consultației prin inspecție și palpare, completat de examen radiologic care evidențiază starea articulațiilor piciorului.”, explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Factorii de risc care duc la apariția monturilor sunt pe de o parte istoricul familial de monturi sau asocierea unor afecțiuni (artrita reumatoidă), dar și tipul constituțional al piciorului (picior plat, haluce foarte lung), sexul feminin, obezitatea, traumatisme la nivelul piciorului sau purtarea de încălțăminte prea strâmtă care duce la modificarea arhitecturii picioarelor.

Operație pentru monturi și alte metode de tratament

Protocolul de tratament, în cazul monturilor, se decide în funcție de stadiul de evoluție al bolii.

„Inițial se începe cu tratament conservator reprezentat de schimbarea încălțăminții, medicație antiinflamatoare, purtarea de orteze și evitarea ortostatismului prelungit. Trebuie de asemenea avută în vedere o normalizare a greutății și gestionarea bolii de bază care a dus la apariția monturilor.”, continuă specialistul. Suplimentar se prescrie un potocol de tratament care să rezolve durerea.

În momentul în care apar durerile, obligatoriu se intervine chirurgical. În momentul actual, monturile se pot opera folosind diferite tehnici chirurgicale în funcție de:

– stadiul afecțiunii
– unghiul intermetatarsian
– unghiul metatarsofalangian

Operația de monturi poate schimba unghiurile metatarsofalangian și intermetatarsian în așa fel încât să aducă degetul în axul natural și să ajute piciorul să își recapete forma normală și punctele corecte de sprijin.

„Există mai mult de 10 tehnici chirurgicale pentru a scăpa de monturi, medicul decide ce tehnică folosește în funcție de gradul de deviere și de unghiurile intermetatarsiene și metatarsofalangiene. Operația constă în readucerea capului metatarsianului I în poziție normală. De asemenea sunt și metodele minim invazive ce rezolvă monturile în stadiile moderate folosind 2 incizi mici de 1 cm lungime, intervenția se face sub controlul radiologic.”, continuă dr. Tarek Nazer.

Recuperarea după operația pentru monturi

În general, operția de monturi durează aproximativ 45-90 minute în funcție de tehnica folosită. În funcție de tipul operației, pacientul are voie să calce de a doua zi pe picior fără cârje sau gips, doar folosind o orteză specială de descărcare pe o perioadă de 6 săptămâni.

Post operator se începe un protocol de recuperare, cu un program clar de fizioterapie și kinetoterapie. În plus, după operație, pacientul va purta orteze speciale.

Programul de recuperare:

La 2 – 4 zile postoperator: mers folosind cârjele (doar la baie), pozitie procliva (cât mai mult timp), gheață, mers cu un pantof special.
După o săptămână: mers cu orteza specială, exerciții moderate – fără să apară durerea și tumefacție.
După 2 săptămâni: exerciții pentru a menține mobilitatea degetului mare.
După 2 – 6 săptămâni: piciorul începe să revină la normal (se umfla mai tare seara), se poate relua activitatea la locul de muncă, se evită activitățile sportive.
După 8 – 12 săptămâni: piciorul începe să își recapete stabilitatea normală, se umflă puțin, sportul va fi permis după 3 luni – în funcție de recuperare.
După 6 luni: se umflă ușor.

„Între 3 și 6 luni de la operație se revine la control, iar la 1 an vindecarea ar trebui să fie completă.”, conchide dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Mulți dintre pacienți intră în cabinetul medicului ortoped cu greșita preconcepție că monturile „cresc” înapoi după operație. Medicul ortoped demontează acest mit explicând că o dată rezolvat axului osului șansele de recidivă sunt aproape inexistente.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel