Sari la conținut

Ce trebuie să ai neapărat în mașină? Se obține gratis și îți poate salva viața în caz de accident

Toți șoferii din Uniunea Europeană, inclusiv cei din România, ar trebuie să aibă în mașină un obiect care le-ar putea salva viața în caz de accident.

Este vorba despre așa-numita carte de salvare la bord, o pagină A4 unde salvatorii găsesc o schemă cu locurile în care se află airbagurile, bateria, dar și punctele de rezistență ale caroseriei.

Echipele de urgență trebuie să le evite și, pentru că nu cunosc mașina, pierd timp prețios când salvează victimele.

Regula de aur a echipajelor de urgență spune că victima trebuie salvată în cel mult o oră. Au 20 de minute să ajungă, 20 să o scoată din mașină și 20 să-i acorde îngrijiri medicale. Fiecare minut este important. Și cum mașinile noi sunt foarte complicate, salvatorii pierd timp prețios când scot victima din caroseria zdrobită.

Dacă ar avea o schemă a autoturismului, Cartea de Salvare la Bord, ar ști unde se află o bară de întărire a caroseriei și nu ar taia în locul cu pricina. Ar ști și unde sunt airbagurile, în caz că unul nu a sarit la impact și riscă să rănească victima ori salvatorul.

În Europa, în special în Germania, această carte este deja folosită. Dacă ar fi în toate mașinile, 2500 de oameni ar fi salvați, în fiecare an, în Uniunea Europeană, spun autoritățile.

Cartea reduce cu 30% timpul de descarcerare. Legea îi obligă pe producătorii auto să publice pe site-urile lor carțile de bord pentru toate modelele produse. Le puteți găsi pe toate în același loc, pe site-ul Automobil Clubul Român. Din păcate, mașinile mai vechi nu au acest document.

Cartea de salvare la bord este o simplă foaie A4, pe care după ce o descărcați de pe internet, o impăturiți și o puneți la parasolar, după aceasta, să lipiți și un abțibild de la Automobil Clubul Român care o să le arate salvatorilor ca această carte există la bordul mașinii.

Abțibildul poate fi luat de la reprezentantele Automobil Clubul Român. Toate acestea sunt gratuite, iar prezența cărții în mașina este deocamdată o recomandare din partea autorităților.

Click AICI ca sa descarci Cartea de salvare pentru orice tip de masina.

Sursa: protv.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel