Sari la conținut

OMS trage un semnal de alarmă asupra „super-bacteriilor”. Ar putea ucide milioane de oameni până în 2050. Cum ne putem proteja?

„super-bacteriilor”

Lumea încă nu reușește să dezvolte tratamente antibacteriene necesare cu disperare, în ciuda conștientizării crescânde a amenințării urgente a rezistenței la antibiotice, potrivit raportului Organizației Mondiale a Sănătății.

OMS dezvăluie că niciunul dintre cele 43 de antibiotice aflate în prezent în dezvoltare clinică nu abordează suficient problema rezistenței la medicamente la cele mai periculoase bacterii din lume.

„Eșecul persistent de a dezvolta, fabrica și distribui noi antibiotice eficiente alimentează în continuare impactul rezistenței antimicrobiene (IRA) și ne amenință capacitatea de a trata cu succes infecțiile bacteriene”, spune dr. Hanan Balkhy, director general adjunct al OMS pentru Rezistența Antimicorbiană.

Aproape toate noile antibiotice care au fost introduse pe piață în ultimele decenii sunt variații ale claselor de medicamente antibiotice care au fost descoperite până în anii 1980.

Citeste si:

„Deşi există produse inovatoare în curs de dezvoltare, probabil că doar un mic procent dintre ele vor fi lansate pe piaţă din cauza ratelor ridicate de eşec înregistrate în acest proces”, au avertizat autorii raportului.

„Antibioticele sunt călcâiul lui Ahile”

Antibioticele sunt călcâiul lui Ahile pentru asistenţa medicală universală şi pentru siguranţa noastră sanitară”, a declarat Haileyesus Getahun, coordonator OMS pentru divizia de studiere a rezistenţei antibacteriene.

O serie de companii farmaceutice au renunţat cu totul la dezvoltarea antibioticelor, deoarece nu este o industrie rentabilă.

Experţii vorbesc în principal despre bacteriile care cauzează pneumonie sau sepsis. Ele devin din ce în ce mai rezistente la medicamentele existente, proces care a fost accelerat de utilizarea abuzivă a antibioticelor la oameni şi animale.

Impactul rezistenței antimicrobiene este cel mai evident în ţările mai sărace şi în rândul bătrânilor şi copiilor mici. De exemplu, aproximativ 30% dintre nou-născuţii cu sepsis mor, deoarece infecţiile lor pot rezista la mai multe antibiotice.

Experţii OMS sunt îngrijoraţi de aceste bacterii şi spun că prin rezistenţa lor la medicamente se aşteaptă să distrugă milioane de oameni până în 2050.

De ce apare rezistența la antibiotice?

Experții susțin că, pe fondul consumului excesiv și „după ureche” al antibioticelor, bacteriile dezvoltă rezistență.

Din acest motiv e important ca oamenii să își administreze antibiotice doar după recomandarea strictă a medicului sau farmacistului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.