Sari la conținut

Gastroenterolog: Aceasta este cea mai bună dietă pentru persoanele în vârstă

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
8 reguli de aur păstrate de un medic cardiolog de 95 de ani

O alimentație adecvată este extrem de importantă pentru persoanele în vârstă, deoarece odată cu înaintarea în vârstă nu numai că crește nevoia organismului de nutrienți valoroși, dar crește și riscul majorității bolilor.

Gastroenterologul și nutriționistul japonez dr. Aki Kudo denumește produse care, cu utilizare regulată, întineresc literalmente o persoană și o protejează de boli. Expertul definește aceasta ca fiind cea mai bună dietă pentru bătrâni.

Cea mai bună dietă pentru vârstnici

Gastroenterologul sfătuiește să includă în alimentația bătrânilor acele alimente care conțin foarte multe fibre alimentare: legume, alge marine etc.

În lista celor mai bune alimente pentru persoanele în vârstă, medicul a inclus cartofii, pâinea integrală, orezul brun și fasolea. Dovleacul, broccoli și fulgii de ovăz ocupă un loc aparte în ea. Dar grăsimile de origine animală din alimentație ar trebui să fie cât mai puține.

Medicul amintește că, pe lângă alimentație, factorii importanți care influențează procesul de îmbătrânire sunt stilul de viață, ecologia locului de reședință și factorii genetici.

Efectul taurinei: o calitate a vieții mai lungă și mai bună

Oamenii de știința sugerează că sursa tinereții veșnice ar putea fi deja găsită într-un aminoacid numit taurină, care este unul dintre cei mai abundenți în organism.

Taurina se obține din alimentație și este produsă dintr-un alt aminoacid numit cisteină. Cele mai bune surse de taurină sunt fructele de mare, carnea, produsele lactate, formulele pentru sugari și băuturile energizante.

Organismul depinde de taurină, mai ales în primii ani de viață. O lipsă de taurină poate afecta sistemul nervos și mușchii, probleme care tind să apară odată cu vârsta. De fapt, se știe că nivelurile de taurină din diverse țesuturi scad pe măsură ce îmbătrânim.

Într-un nou studiu publicat în Science, oamenii de știință au făcut câteva descoperiri interesante despre taurină și îmbătrânire. Animalele bătrâne aveau cu 80% mai puțină taurină în sânge decât animalele tinere. Dar atunci când șoarecilor bătrâni li s-a administrat taurină în plus, s-a întâmplat ceva incredibil: speranța lor de viață a crescut cu până la 25%.

Și nu se termină aici. Taurina nu numai că prelungește viața, dar o și îmbunătățește. Șoarecii cărora li s-a administrat taurină au luat mai puțină greutate, au avut oase și mușchi mai puternici și chiar au prezentat semne de reducere a anxietății.

Taurina a părut, de asemenea, să îmbunătățească controlul nivelului de zahăr din sânge, să îmbunătățească funcția imunitară și să reducă inflamația, care joacă un rol important în multe probleme de sănătate. Șoarecii femele au beneficiat mai mult decât șoarecii masculi, sugerând că taurina poate acționa diferit în funcție de sex, conchide Mundo Deportivo.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: