Sari la conținut

Ceaiul de cimbru cu ceapă, băutura elixir pentru sistemul imunitar

ceai de cimbru
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cimbrul este una dintre cele mai utile plante medicinale care susține sistemul imunitar, având certe proprietăți antivirale și antibacteriene. De aceea, se recomanda consumul de ceai din acesta in perioada de infectii.

Dar această băutură devine și mai medicinală și poate fi folosită pentru tratarea răcelilor și în general pentru întărirea sistemului imunitar, dacă i se adaugă un ingredient, care este secretul bunicilor poloneze.

Este vorba despre ceapă. Planta este folosită în medicina populară pentru a trata infecțiile căilor respiratorii superioare, în special ale gâtului. Iar adăugarea de miere, în special de tei, sporește efectul antigripal al băuturii.

Ceaiul de ceapă nu este impresionant la gust, dar cimbrul și mierea îi vor îmbunătăți nu numai gustul, ci și proprietățile medicinale.

Mod de preparare

– 2-3 cepe (cu tot cu foile uscate galbene/roşii din exterior)

– câteva crengute de cimbru proaspăt

– 2 linguri de miere

– 1,5 litri de apă

Curățați ceapa și tăiați-o felii şi apoi puneți-o într-o cană mare cu crenguțele de cimbru. Fierbeți apa într-un ibric. Ceapa și cimbrul se pun în apă clocotită și se lasă 10 minute la infuzat. Îndulciți cu miere și băutura poatew fi servită. Puteți adăuga, de asemenea, suc de lămâie, tei uscat și mentă în ceaiul de cimbru cu ceapă.

De asemenea, puteți adăuga câțiva căței de usturoi, care vor da aromă ceaiului și vor spori proprietățile antivirale și antibacteriene.

Consumul regulat a unei cantități mici de decoct întărește sistemul imunitar, îmbunătățește starea pielii, stimulează apetitul, elimină migrenele, ameliorează depresia și insomnia, menține vederea, revigorează și tonifică.

Timolul, substanța activă din cimbru, are capacitatea de a preveni infecțiile fungice și totodată, chiar de a lupta împotriva acestora. În plus, carvacrolul, un alt ulei din cimbru, are un efect similar, reducând citokinele inflamatorii.

Tratează problemele respiratorii

Cimbrul este excelent și pentru sănătatea respiratorie și este folosit de sute de ani pentru tratarea afecțiunilor respiratorii începând de la tuse, congestie nazală și până la sinuzită, bronșită sau astm bronșic.

Acționând precum un expectorant, acesta poate fi folosit pentru tratarea tusei productive, potrivit doc.ro. Pentru a-i potența efectele benefice asupra aparatului respirator, consumă cimbru sub formă de ceai.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: