Sari la conținut

Condimentul din bucătărie care oprește tusea, îmbunătățește digestia și calmează sistemul nervos. Lidia Fecioru: „Se pun 3-4 picături. E foarte puternic”.

beneficii ceai de cimbru
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ceaiul de cimbru, benefic pentru ficat

Cimbrul este o planta aromatica folosita frecvent in bucataria romaneasca pentru a da savoare multor preparate, de la ciorbe si tocanite, la preparare din carne, peste sau sarmale. In acelasi timp cimbrul este o planta de leac, folosita in medicina traditionala pentru proprietatile sale dezinfectante, pentru intarirea sistemului imunitar, dar si pentru scaderea tensiunii arteriale. Ceaiul de cimbru are o aroma specifica, puternica, fiind un excelent tonic.

„M-am gândit la un tratament pentru tuse, pentru că în perioada aceasta este atât de multă lume răcită şi se confruntă cu tusea.

Este foarte bun cimbrul. Pe internet sunt mai multe reţete de tinctură de cimbru sau chiar o putem găsi la plafar.

Lidia Fecioru: „Se pun 3-4 picături de tinctură de cimbru, nu mai mult, pentru că e puternic”
Se pun într-un pahar cu ceai cam 3-4 picături de tinctură de cimbru, nu mai mult, pentru că e destul de puternic.

Cine suportă să bea chiar ceai de cimbru este minunat. De asemenea, se poate face inhalație cu cimbru. Pentru tuse este nemaipomenit.

Eu nu am tinctură de cimbru, dar îmi fac acasă ceai de cimbru”, a recomandat bioenergoterapeutul Lidia Fecioru la emisiunea Adevăruri ascunse.

Beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cimbru

ceai de cimbru
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cimbrul poate face mai mult decat sa adauge aroma in mancarurile preferate. Ceaiul de cimbru, si mai ales uleiul esential pe care il contine pot aduce numeroase beneficii sanatatii, printre care:

1. Poate calma tusea

Ceaiul de cimbru este adesea remediul popular recomandat pentru tuse. Chiar si unele studii au confirmat ca acesta poate calma tusea productiva si contribuie la decongestionarea cailor respiratorii.

Asa ca data viitoare cand tusea te supara, nu ezita sa testezi efectul ceaiului de cimbru.

2. Poate imbunatati digestia

Cu totii ne confruntam din cand in cand cu probleme precum indigestia, greata, constipatia sau balonarea. In astfel de situatii, o cana de ceai de cimbru poate fi exact ceea ce avem nevoie.

Studiile au aratat ca anumite componente din cimbru pot avea un efect benefic asupra sistemului nostru digestiv, de la reglarea tranzitului intestinal si reducerea inflamatiilor pana la eliminarea parazitiilor intestinali si a bacteriilor ce pot provoca infectii gastrointestinale.

3. Poate calma durerile menstruale

Dupa cum am vazut deja, cimbrul are si proprietati antispasmodice. Asta inseamna ca poate contribui si la calmarea durerilor menstruale. Un studiu publicat in 2020 a analizat tocmai efectul ceaiului de cimbru asupra unor adolescente care sufereau de dismenoree primara, iar concluzia a fost aceea ca acesta poate alina durerile menstruale.

4. Poate contribui la sustinerea unui sistem imunitar sanatos

Continutul bogat de vitamine, minerale si antioxidanti ii confera cimbrului proprietatea de a stimula sistemul imunitar.

5. Ceai de cimbru pentru sanatatea gastrointestinala

Cimbrul poate fi folosit si in caz de tulburari gastrointestinale. Acesta are proprietati antimicorbiene, care ajuta la reducerea contaminarii cu germeni a alimentelor si sustine microbiomul de la nivelul intestinelor. Poate ajuta totodata la cresterea apetitului, la mentinerea sanatatii ficatului si la protejarea mucoasei gastrice. Ceaiul de cimbru este eficient impotriva unor bacterii digestive, precum E. Coli sau Salmonella, neutralizandu-le.

6.Calmeaza sistemul nervos

Resimtiti stari de anxietate? O ceasca de ceai de cimbru va poate ajuta. Carvacolul continut de cimbru aduce beneficii pentru sistemul nervos, avand un efect calmant. Adaugati o cana de ceai de cimbru in rutina dinainte de culcare daca nu puteti adormi sau beti ceai de cimbru oricand aveti parte de zile stresante la locul de munca.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel