Sari la conținut

Cel mai bun mic dejun pentru artrită. Alimentele care combat durerea şi inflamaţia

Osteoartrita reprezintă o afecțiune articulară degenerativă
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Artrita inflamatorie este o afecțiune frecventă care provoacă dureri articulare. În cazul artritei, gutei sau problemelor articulațiilor de natură inflamatoare, reumatologul poate fi cel mai în măsură să consulte pacientul și să stabilească diagnosticul.

Pacienții pot încerca fizioterapia, kinetoterapia, acupunctura, masajul, tratamentul balnear, terapiile acvatice (adică exercițiile în apă) și exercițiile pentru întărirea musculaturii din jurul articulațiilor, potrivit doc.ro.

Din fericire, pe lângă tratamentul medicamentos recomandat de medicul specialist, există şi anumite alimente care ameliorează puseele de durere şi ajută la reducerea inflamației cronice, cauza principală a durerii artritei.

Nutriționistul Igor Strokov susţine că micul dejun în cazul acestor pacienţi trebuie să includă fulgi de ovăz, iaurt grecesc, nuci și semințe, spanac sau kale, turmeric și ceai verde. „Deși nu există un mic dejun specific care să vindece această boală, anumite alimente pot ajuta la reducerea inflamației și ameliorarea durerii”, spune nutriționistul Igor Strokov.

Ovăzul, un ingredient cheie

Ovăzul, un ingredient cheie al cerealelor preferate, este bogat în fibre și antioxidanți. Dr. Strokov explică că fibrele pot ajuta la reglarea zahărului din sânge și pot reduce indirect inflamația. „Nivelurile stabile ale zahărului din sânge pot ajuta la prevenirea creșterii inflamației”, adaugă medicul. Indiferent dacă sunteți fan al afinelor, căpșunilor sau zmeurului, aceste fructe sunt pline de substanţe cu rol antiinflamator.

Un alt aliment sănătos este iaurtul grecesc, care este bogat în proteine ​​și probiotice, care pot susține sănătatea intestinală și pot reduce inflamația.

dieta cu iaurt
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Noile cercetări arată că un microbiom intestinal sănătos poate avea un impact pozitiv asupra inflamației și a bolilor autoimune precum artrita”. „Antioxidanții din nuci și semințe ajută la neutralizarea moleculelor dăunătoare numite radicali liberi care pot contribui la inflamarea și deteriorarea țesutului articular”, a spus dr. Strokow.

Medicul explică că, la fel ca ovăzul, conținutul de fibre din spanac sau kale poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea inflamației. Celebrul latte cu turmeric are proprietăți antiinflamatorii dovedite. Cu toate acestea, veți avea nevoie fie de piper negru, fie de ulei pentru a crește biodisponibilitatea compusului său puternic numit curcumină.

„De aceea, piperul negru și laptele dintr-un latte cu turmeric pot ajuta la îmbunătățirea biodisponibilității condimentului galben”, spune expertul. Condimentul poate fi adăugat și la smoothie-uri. Ceaiul verde este bogat în antioxidanți numiți catechine. Cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate, catechinele pot ajuta la reducerea inflamației, a adăugat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel