Sari la conținut

Cel mai mare centru de transplant renal din ţară, scos de pe lista finanţărilor cu bani din PNRR

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Institutul de Urologie din Cluj-Napoca anunţă că Centrul Regional de Transplant din oraş se numără printre proiectele scoase de către Guvern de pe lista finanţării prin PNRR. 

În prezent, Institutul de Urologie din Cluj-Napoca funcționează în mansarda clinicii de urologie din oraș, în condiții total neadecvate. Spațiile sunt extrem de mici, insuficiente, iar în cazul unui dezastru, cum ar fi un incendiu, evacuarea nu s-ar putea face eficient pentru că sunt locuri în spital unde se poate ajunge doar cu liftul.

Chiar și în aceste condiţii, institutul primește cele mai complexe urgențe medicale din Transilvania și face jumătate din transplanturile de rinichi din țară.

Toată speranța celor 300 de angajați de aici s-a pus în realizarea unui centru regional de transplant, care urma să fie construit în Cluj-Napoca printr-o investiție de 200 de milioane de euro, fiind primul din România și singurul din sud-estul Europei, potrivit observatornews.ro.

Citeste si:
medici care realizeaza un transplant
Sursă foto: Facebook Agentia Nationala de Transplant

În noua clădire ar fi urmat să fie efectuate transplanturi renale, hepatice, de cord și plămâni, în cele 12 săli de operație prevăzute în plan.

Proiectul a ajuns într-o fază extrem de avansată, fiind pus la dispoziție chiar și terenul din centru Clujului, iar în trei ani totul ar fi trebuit să fie finalizat.  Acum, licitația nu mai poate avea loc pentru că Guvernul a trecut proiectul pe lista de rezervă a celor de finanțate prin PNRR şi a rămas fără finanțare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.