Sari la conținut

Cele două semne că durerea ta de spate este de fapt o piatră la rinichi

boala rinichi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Care sunt simptomele care anunță o criză de rinichi

Pietrele la rinichi afectează un număr tot mai mare de oameni în fiecare an. Pietrele la rinichi apar atunci când există un dezechilibru de deșeuri și lichid în urină, ceea ce duce la formarea de cristale întărite.

Unele pietre la rinichi pot fi eliminate fără prea multe probleme, dar cristalele mai mari care se blochează în tractul urinar pot provoca simptome extrem de dureroase.

Unul dintre simptomele caracteristice ale pietrelor la rinichi este durerea severă de spate. Dar, având în vedere că tot mai mulți oameni cu dureri cronice de spate și-au raportat nivelul de durere ca fiind „sever”, cum poți fi sigur dacă această durere poate indica sau nu o piatră la rinichi? Mai ales atunci când durerea de spate poate fi atribuită unui număr de cauze.

durere de spate
Sursa foto: Arhivă Doctorul Zilei

Semne că durerea ta de spate este de fapt o piatră la rinichi

Experții spun, însă, că există mai multe moduri în care durerile de spate legate de pietre la rinichi se prezintă diferit față de alte tipuri de dureri de spate.

  • Durerea severă de spate care călătorește ar putea fi un semn al pietrelor la rinichi

Potrivit experților de la Keck Medicine din USC, urerea de pietre la rinichi începe de obicei pe o parte a spatelui sau în jurul părților laterale ale abdomenului, sub cutia toracică. 

Cu alte cuvinte, dacă vă confruntați cu dureri de spate mai aproape de omoplați sau de centrul coloanei vertebrale, probabil că puteți exclude pietrele la rinichi.

  • Un alt semn că durerea de spate poate fi legată de o piatră la rinichi este dacă durerea călătorește în loc să rămână izolat într-o zonă.

„Durerile de pietre la rinichi începe de obicei sus, în apropierea rinichiului, migrează spre abdomen și apoi se deplasează în cele din urmă în jos, spre zona inghinală, pe măsură ce piatra se mișcă mai departe în ureter”, a spus urologul Dr. Mike Nguyen pentru Keck Medicine de la USC.

Această durere poate apărea, de asemenea, intermitent și poate varia în ceea ce privește senzația. Indiferent dacă seamănă cu o înjunghiere ascuțită sau cu o durere surdă, durerea de pietre la rinichi este în general severă, spre deosebire de disconfortul temporar al unei dureri de spate după ce ați stat într-o poziție greșită. 

Cu acest tip de durere de spate, poate fi adesea obținut un anumit grad de ușurare prin schimbarea poziției. Acesta nu este cazul pietrelor la rinichi și poate agrava și mai mult durerea.

Când trebuie să mergi la medic

Alte semne și simptome pot indica și pietre la rinichi. Durerea de spate este, de asemenea, însoțită de simptome urinare, precum:

  • creșterea urinării,
  • durere la urinare,
  • miros sau urina decolorată din cauza prezenței sângelui.

Cu toate acestea, acestea pot fi, alternativ, semne ale unei infecții ale tractului urinar (ITU), caz în care o persoană ar trebui să fie examinată prompt de medicul său.

Mergeți la camera de urgență dacă aveți dureri de spate extreme care apar cu febră, frisoane sau greață sau vărsături care interferează cu capacitatea dumneavoastră de a rămâne hidratat.

În funcție de dimensiunea și severitatea pietrelor la rinichi, tratamentul poate implica consumul de multă apă, în timp ce luați medicamente pentru ameliorarea durerii fără prescripție medicală.

De asemenea, un medic poate prescrie medicamente pentru a ajuta la reducerea acidității urinei. Blocajele de pietre la rinichi mai severe vor fi îndepărtate chirurgical.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel