Sari la conținut

Cele mai bogate legume în nutrienți | Iată câteva motive să le consumi săptămânal

Din cuprinsul articolului

Cele mai bogate legume în nutrienți | Iată câteva motive să le consumi săptămânal. Sunt și bune la gust, se pot găti ușor, dau savoare oricărui preparat.

 

Fie că avem probleme de sănătate sau nu și vrem să prevenim, legumele trebuie să fie nelipsite din alimentația zilnică.

Consumate crude, fierte, la cuptor, în abur și combinate cu brânzeturi, carne, ouă, paste etc., legumele sunt sursă excelentă de nutrienți.

Totuși, unele sunt mai bogate decât altele, iată primele cinci.

Morcovii

Bogați în vitamina C, beta caroten, fibre și potasiu, morcovii conțin și compuși despre care unele cercetări au descoperit că ar putea reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer.
Un studiu publicat în revista Nutrients în 2020 a constatat că un aport mai mare de morcovi a fost asociat cu un risc redus de cancer colorectal.
Deși există mai multe limitări ale acestui studiu, morcovii sunt plini de nutrienți importanți care îi fac să merite să-i adăugați în dietă în mod regulat pentru o sănătate generală mai bună.

Căutați morcovi într-o varietate de culori, inclusiv portocaliu, galben sau violet. Adăugați-i în supe, salate și sandvișuri sau pur și simplu consumați-i ca atare, cruzi și crocanți.

Ciupercile

Ideale și pentru regim de slăbit, ciupercile sunt în mod natural sărace în calorii, grăsimi și sodiu; cu toate acestea, sunt surse bogate de mulți alți nutrienți și compuși care au fost asociați cu beneficii pozitive pentru sănătate.

Potrivit Jurnalul, conțin fibre, potasiu și multiple vitamine B, inclusiv niacină (vitamina B3), riboflavină (vitamina B2) și acid pantotenic (vitamina B5).

Ciupercile sunt o sursă de ergotioneină, un aminoacid care acționează ca un antioxidant și este asociat cu multiple beneficii de promovare a sănătății, inclusiv un risc mai mic de cancer.

Ceapa

Poate că nu este placul multora din cauza mirosului și nu este printre printre primele ce vă vin în minte atunci când vă gândiți la legume de adăugat în dietă, dar acest membru al familiei de legume care include și usturoiul și prazul este plin de substanțe nutritive și compuși anticancerigeni.

Este incredibil de benefică pentru sănătate și are puține calorii, conținut scăzut de grăsimi și este o sursă de micronutrienți esențiali, inclusiv vitamina C și potasiu.

S-a dovedit că straturile exterioare de ceapă au cea mai mare concentrație de compuși antioxidanți, așa că încercați să le curățați cât mai puțin posibil înainte de a le folosi la gătit pentru a obține cele mai mari beneficii.

Ceapa furnizează un compus vegetal numit quercetină care poate scădea tensiunea arterială și poate ajuta la sănătatea inimii .

De asemenea, dă mâncării o aromă savuroasă atunci când este gătită și oferă o sursă de mulți nutrienți importanți.

Cartofii

Cartofii au adesea o reputație proastă, dar aceste legume bogate în nutrienți oferă o sursă excelentă de nutrienți esențiali, cum ar fi potasiu, fibre și vitamina C.

De asemenea, sunt bogate în carbohidrați, ceea ce le face o alegere populară pentru oamenii activi și sportivii care caută surse de carbohidrați din alimente integrale în timpul exercițiilor fizice.

Când pregătiți cartofii, alegeți metode care limitează adaosul de grăsimi saturate și sodiu din ingrediente precum uleiul, untul și sarea, notează Jurnalul.

Așadar, nu ocoliți aceste legume, consumați-le cât mai des și veți vedea beneficiile în termen scurt.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel