Sari la conținut

Poate fi folosită sperma veche de sute de ani? Iată ce spun oamenii de știință

Poate fi folosită sperma veche de sute de ani? Iată ce spun oamenii de știință, dar și ce prevăd legile zilelor noastre. S-a reaprins o dezbatere veche de…

 

Grație tehnologiilor moderne, sperma se poate păstra chiar și mai mult de 50 de ani în stare înghețată mai mult de 50 de ani, cât este limita legală în Marea Britanie în prezent.

Totuși, procedura ridică semne de întrebare din punct de vedere moral, dar și medical.

Modificarea legii în Marea Britanie permite ca un număr mai mare de copii să se nască folosind sperma înghețată în urmă cu 50 de ani.

Pe de altă parte, oamenii de știință spun că nu există niciun motiv real să fie evitată chiar și sperma refrigerată în urmă cu câteva sute de ani.

De pildă, recent, a fost născut un băiat cu ajutorul spermei congelate în anul 1996, recoltată atunci când tatăl său, în vârstă de 21 de ani la acea vreme, a fost diagnosticat cu limfomul Hodgkin.

Procedura a fost efectuată în eventualitatea în care tratamentul pe care Peter Hickles îl urma ar fi cauzat infertilitate.

Miracol! Copil născut din spermă congelată cu 27 de ani în urmă

Copilul, pe care tatăl lui în vârstă acum de 47 de ani îl consideră un miracol, a fost aproape să dețină recordul mondial pentru cea mai lungă perioadă de la colectarea spermei până la naștere.

Micuțul a fost însă depășit de un bebeluș născut în Statele Unite ale Americii cu ajutorul unei mostre de spermă congelată cu 27 de ani în urmă.

Când proba biologică a lui Peter Hickles a fost refrigerată, el a crezut că mostra va fi viabilă doar 10 ani.

Și asta pentru că, în ciuda faptului că oamenii de știință susțin că tehnologia a fost dezvoltată de câteva zeci de ani, nu exista cadru legal.

Totuși, până acum, a fost în vigoare o lege care prevedea ca ovulele și sperma să fie păstrate doar 10.

Care este durata de valabilitate a spermei…

În prezent, perioada limită de păstrare a probelor este de 55 de ani, însă Allan Pacey, un profesor de la Universitatea Sheffield, a spus că decizia cu privire la această cifră nu are rațiuni medicale.

„Limita de 55 de ani nu are nimic de-a face cu valabilitatea spermei sau cu orice alt raționament științific.

Este vorba mai mult de ceea ce au considerat parlamentarii că este corect față de societate.

Însă din moment ce sperma este congelată, nu văd de ce nu poate fi păstrată și sute de ani, dacă legea permite”, a explicat profesorul, citat de The Guardian.

Riscuri din punct de vedere medical

Profesorul Pacey a mai subliniat că nu sunt suspiciuni că folosirea unei mostre mai vechi ar reprezenta un risc din punct de vedere medical.

Mai mult decât atât, nici nu există studii care să susțină această teorie, cu excepția celor efectuate pentru industria bovinelor.

Iar în absența unor date concrete, astfel cercetări ar putea obține cu greu finanțări, mai ales pentru că sunt rare cazurile de copii născuți cu ajutorul mostrelor vechi de câteva decade.

Dar dacă acest lucru ar fi posibil, teoretic s-ar putea naște descendenți ai unor personalități istorice. În această chestiune intervin și probleme de ordin moral, notează Descoperă.

Dacă ar putea fi folosită sperma refrigerată cu 250 de ani în urmă, s-ar ridica mai multe semne de întrebare, deoarece societatea și genomul uman s-au schimbat radical între timp, avertizează oamenii de știință.

Așadar, chiar dacă termenul de „garanție” este atât de mare, rămâne de văzut dacă se poate folosi.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: