Sari la conținut

Cele mai bune fructe și legume din sezonul de vară pentru sănătatea inimii

inima
Imagine creată cu AI
sanatatea inimii

Este vară iar mâncarea este ușoară. Grătarele de vară, picnicurile în aer liber și zilele de plajă sunt toate evenimente distractive care implică mâncare. Totuși, opțiunile alimentare nu sunt, de obicei, cele mai sănătoase. Cu toate acestea, având în vedere toate fructele și legumele frumoase și nutritive disponibile în timpul lunilor de vară, ar trebui să vă concentrați eforturile pentru a consuma cât mai multe dintre acestea. Lasă hot-dog-urile în magazin și ia niște produse de sezon!

Unele dintre fructele și legumele care se coc în timpul verii pot fi chiar excelente pentru inima dumneavoastră. Motivul este acela că acestea conțin o serie de compuși antioxidanți.

Ce sunt antioxidanții?

Dacă doriți să vă mențineți corpul cât mai sănătos posibil, învățați să iubiți antioxidanții.

Conform studiilor, antioxidanții protejează celulele din corpul tău de radicalii liberi dăunători sau oxidanți. Aceste molecule sunt un produs secundar al utilizării oxigenului și pot fi introduse în organism prin radiații, fum de tutun sau poluarea mediului.

Antioxidanții acționează prin legarea la aceste molecule de radicali liberi, împiedicându-le să deterioreze alte celule din organism. Câteva exemple de antioxidanți includ:

Cele mai bune produse de sezon pe care le puteți obține vor fi de la piața fermierilor, dar multe magazine alimentare locale oferă produse locale și organice. Există o mulțime de opțiuni din care să alegeți în această vară, dar următoarele opțiuni vă pot ajuta inima.

Piersici

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Un clasic al verii, piersicile vin atât în varietăți galbene, cât și albe.

Nuanța subtilă de portocaliu a pulpei există datorită antioxidantului pe care îl conține. Acest antioxidant este betacarotenul, pe care organismul îl transformă în vitamina A pe măsură ce descompune alimentele.

Betacarotenul poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral, dar studiile confirmă că nu va ajuta la prevenirea bolilor coronariene.

Cireșele

consumul de cireșe
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Rămânând la familia fructelor cu sâmburi, avem cireșele, care au doar o fereastră limitată de disponibilitate a prospețimii.

Atât cireșele dulci, cât și cele acrișoare pot ajuta la scăderea inflamației și la stimularea sănătății inimii.

Unele studii sugerează că sucul de vișine vă poate ajuta drastic în eforturile de a reduce efectele dăunătoare sau potențialele daune ale oxidanților.

Roșiile

rosii
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Aceste fructe (care tehnic nu sunt legume) sunt bogate în licopen, un compus natural care le conferă culoarea roșie vibrantă caracteristică. Din această cauză, pielea este locul unde se află cei mai mulți antioxidanți.

Un studiu a constatat că o prezență mai mare de licopen în organism a fost asociată cu un risc mai scăzut de hipertensiune arterială.

În plus, un studiu separat a constatat că licopenul poate prezenta efecte antihipertensive la șobolani fără a provoca hipotensiune arterială.

Căpșunile

Căpșuni
Sursă foto: arhiva Doctorul zilei

Înainte de a intra în beneficiile pentru sănătate ale căpșunilor, este important să rețineți că acestea sunt, de obicei, pe lista Dirty Dozen. Din acest motiv, experții în sănătate vă încurajează să cumpărați căpșuni organice.

Căpșunile sunt fructele de vară prin excelență și conțin o mulțime de vitamina C.

Pe măsură ce se coc, devin mai roșii, ceea ce înseamnă mai mulți antioxidanți pentru tine!

Căpșunile pot ajuta la scăderea trigliceridelor și a colesterolului LDL din sânge.

Consumul de fructe de pădure a fost, de asemenea, legat de îmbunătățirea funcției intestinale, imunitare și cardiovasculare.

Afinele

Afine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Afinele sunt un fruct de pădure ușor de acceptat dacă doriți să vă îmbunătățiți sănătatea inimii și să vă bucurați de beneficii care stimulează creierul.

Asociația Americană a Inimii (AHA) îi încurajează pe oameni să consume afine, deoarece acestea furnizează multe fibre, care contribuie la sănătatea intestinală și cardiacă optimă.

Afinele conțin, de asemenea, antocianine, compușii antioxidanți care dau afinele nuanța lor albastră.

Broccoli

Este o legumă cu o valoare nutritivă foarte mare
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Consumul mai multor broccoli este o modalitate excelentă de a încorpora mai multe verdețuri în dieta ta, dar poate încuraja, de asemenea, o funcție cardiacă mai sănătoasă.

Multe studii confirmă faptul că broccoli poate ajuta la scăderea zahărului din sânge, la promovarea unei digestii sănătoase și la stimularea funcției imunitare.

Cercetătorii notează că broccoli prezintă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care pot contribui la menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale și la scăderea colesterolului LDL.

Broccoli este, de asemenea, bogat în fibre, care pot reduce riscul de boală coronariană și de boli cardiovasculare.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel