Sari la conținut

Menstruția ta vine mai devreme decât trebuie? Medic: cauzele menstruației timpurii

Sursă foto: Getty Images
Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar menstruația mai devreme decât te  aștepți?

Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar menstruația mai devreme decât te  aștepți? Este o întrebare care ți-a trecut prin minte, lăsându-te să te întrebi dacă este doar o variație normală sau un semnal al unei probleme de bază. Răspunde la această întrebare Dr. Manjari Gupta, Obstetrică și Ginecologie, Spitalul Cygnus Laxmi, care a explicat cauzele menstruației timpurii.

Perioadele timpurii, cunoscute și ca menstruație timpurie sau cicluri menstruale scurte, se referă la o situație în care sângerarea menstruală a unei persoane apare mai devreme decât se aștepta în ciclul obișnuit. În mod normal, ciclul menstrual durează în jur de 28 de zile, deși poate varia între 21-35 de zile pentru diferite persoane. Când cineva are sângerări înainte de data anticipată a începerii ciclului menstrual, este considerată o perioadă timpurie.

Cauzele menstruației timpurii

Menstruațiile timpurii, cunoscute și sub numele de sângerare uterină neregulată sau anormală, pot apărea din diverse motive. Dr Gupta a enumerat cauzele după cum urmează:

Dezechilibre hormonale

Unul dintre cele mai comune motive pentru menstruația timpurie este dezechilibrele hormonale. Fluctuațiile nivelurilor hormonale, în special estrogenul și progesteronul, pot duce la modificări ale ciclului menstrual.

Afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic (PCOS) sau tulburările tiroidiene pot provoca dezechilibre hormonale și pot duce la menstruații precoce sau neregulate.

Stres

Știați că stresul vă poate afecta și menstruația? Acest lucru se datorează faptului că nivelurile ridicate de stres pot afecta hipotalamusul, o parte a creierului care reglează producția de hormoni. Acest lucru poate perturba ciclul menstrual și poate duce la menstruații timpurii.

Modificări de greutate

Pierderea sau creșterea semnificativă în greutate poate afecta nivelul hormonilor și poate duce la cicluri menstruale neregulate.

A fi subponderal sau supraponderal poate perturba echilibrul hormonal necesar pentru perioadele regulate. Prin urmare, încercați să mențineți o greutate corporală sănătoasă pentru a evita complicațiile.

Medicamente

Dr Gupta a spus: „Este posibil ca unele medicamente, cum ar fi contraceptivele hormonale, să afecteze tiparele menstruației. Pornirea sau oprirea pilulelor anticoncepționale, de exemplu, poate provoca schimbări în momentul și fluxul menstruației.”

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Conditii medicale

În afară de aceasta, afecțiuni precum endometrioza, boala inflamatorie pelvină (BIP) și fibroamele uterine pot provoca modele de sângerare anormale, inclusiv perioadele precoce.

Perimenopauza

Pe măsură ce femeile se apropie de menopauză, nivelurile lor hormonale pot fluctua, ducând la cicluri menstruale neregulate, inclusiv menstruații precoce și lipsite.

Potrivit Journal of Women’s Health, perimenopauza apare în mod normal la femeile între 47-51 de ani. Pe măsură ce nivelul de estrogen scade în timpul tranziției, femeile se pot aștepta adesea la perioade mai ușoare și mai puțin frecvente.

Activitatea fizică excesivă și intensă

Activitatea fizică excesivă și intensă poate afecta nivelurile hormonale și poate duce la menstruații timpurii sau ratate. Acest lucru este frecvent întâlnit la sportivi sau la cei care se angajează într-un antrenament riguros. Potrivit Wolters Kluwer Health, angajarea într-o activitate fizică viguroasă a fost legată de apariția neregulilor fazei luteale (cum ar fi oligomenoreea și alte nereguli menstruale), precum și de amenoree.

Alte cauze ale perioadei timpurii

Dr. Gupta a subliniat că anumite proceduri și condiții medicale, cum ar fi inserarea dispozitivului intrauterin (DIU), tulburările de sângerare sau anumite tipuri de cancer pot provoca modificări ale tiparelor menstruale, inclusiv sângerări precoce. De asemenea, schimbările bruște ale fusurilor orare și tiparele de somn perturbate pot afecta reglarea hormonală și pot declanșa menstruații timpurii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel