Sari la conținut

Cele mai importante analize anuale. Cum le poți face gratuit

analize de sange

Cele mai importante analize medicale anuale sunt gratuite pentru asigurați și multe boli ar putea fi tratate incipient dacă oamenii s-ar prezenta la examinarea anuală. 

Însă, când vine vorba de analize, nu e indicat ca pacientul să solicite o anumite investigație, ci să vorbească mai întâi cu medicul de familie care îi va recomanda analizele potrivite.

Analize medicale gratuite care se fac anual

Vă prezentăm cele mai importante investigații, care se pot face gratuit cu trimitere de la medicul de familie:

Hemograma oferă o privire de ansamblu asupra numărului, distribuției și dimensiunilor celulelor din sânge și poate semnala prezența unei anemii (nivel redus de fier).

„Fie pacienta are o menstruație abundentă, fie undeva în corp există o sângerare. În cazul bărbaților poate fi vorba de hemoroizi”, explică medicul de familie Georgeta Mihăilescu.

La fel de importantă e și măsurarea glicemiei, pentru a stabili nivelul glucozei în sânge. „Îți spune în proporție de 99% dacă ai sau nu diabet. Asta dacă nu cumva cineva a vărsat un borcan de zahăr în mostra de analiză”, glumește doctorul Georgeta Mihăilescu.

Măsurarea glicemiei și uremia

În plus, analiza glicemiei, completată de examenul trigliceridelor și al colesterolului poate da în vileag sindromul metabolic. O dereglare care creşte semnificativ riscul de diabet zaharat de tip 2 și se asociază frecvent cu bolile de inimă, ficatul gras, sindromul ovarelor polichistice, litiaza biliară sau apneea.
Nu trebuie trecută cu vederea nici uricemia, o analiză care determină cantitatea de acid uric din organism, eliminat în mod normal prin urină.

Prea mult acid uric duce însă la insuficiență renală sau la pietre la rinichi. „Tot uremia indică guta, o boală care a cuprins întreaga Europă”, atrage atenția medicul de familie. Afecțiunea este caracterizată prin inflamarea dureroasă a articulațiilor (de regulă degetele mari ale picioarelor) și nu poate fi complet vindecată.

Cine poate face analize gratuit

Analizele gratuite sunt disponibile pentru plătirorii la fondul CNAS, indiferent de statutul lor, angajaţi, liber profesionişti, pensionarii cu venituri din pensii ce depăşesc 740 de lei sau persoane care contribuie din proprie iniţiativă.
Exista însă şi câteva categorii car au dreptul la servicii de asistenţă medicală, chiar daca nu contribuie la fondul destinat asigurărilor sociale de stat: copiii până la vârsta de 18 ani, elevii, ucenicii şi studenţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani şi care nu au venituri din muncă, femeile însărcinate şi lauzele care nu au nici un venit sau au venituri situate sub salariul minim brut pe economie, persoanele care satisfac serviciul militar în termen, cele care se află în concediu medical, concediu medical pentru sarcină şi lăuzie ori în concediu pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 7 ani, persoanele care beneficiază de indemnizatie de somaj sau alocaţie de sprijin, pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei.
Mai multe despre drepturile şi obligaţiile asiguratului CNAS găsiţi pe site-ul www.cnas.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel