Sari la conținut

Cele mai importante vitamine pentru sănătatea ochilor. Care sunt acestea și de ce sunt esențiale?

afectări oftalmologice după covid

Ochii sunt organe complexe ce necesită o multitudine de vitamine și nutrienți pentru a funcționa normal. Sănătatea ochilor poate fi influențată în mod egativ de alte afecțiuni, însă alimentația poate avea un efect surprinzător în această privință. Care sunt vitaminele esențiale pentru buna funcționare a ochilor?

Potrivit Healthline, afecțiuni comune precum retinopatia diabetică, degenerescența maculară provocată de vârstă, glaucoma și cataracta pot influența în mod negativ sănătatea ochilor. Cu toate acestea, alimentația poate ameliora riscul problemelor oftalmologice, prin aportul de vitamine și nutrienți esențiali. Ce nu trebuie să lipsească din dieta ta, pentru o funcționare normală a ochilor?

Vitamina A

Vitamina A are un rol esențial în sănătatea vederii. Aceasta menține corneea transparentă, stratul protector al ochilor. De asemenea, este nutrientul esențial care stimulează vederea în timpul nopții. Deficiența de vitamina A poate duce la o afecțiune rară, numită xeroftalmie. Aceasta se manifestă prin incapacitatea de a vedea noaptea, urmată de uscarea progresivă a canalului lacrimal. În cazuri avansate, corneea se subțiază, provocând orbire ireversibilă. De asemenea, vitamina A poate reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară.

Vitamina E

Vitamina E are proprietăți antioxidante și protejează ochii de radicalii liberi dăunători. De asemenea, unele studii au descoperit că o alimentație bogată în vitamina E poate preveni cataracta provocată de înaintarea în vârstă.

Vitamina C

La fel ca vitamina E, acest nutrient este un antioxdant puternic ce poate proteja ochii de radicalii liberi dăunători. De asemenea, aceasta formează colagen, o proteină care menține structura oculară. Unele studii sugerează că vitamina C poate preveni cataracta și alte afecțiuni oftalmologice progresive.

Riboflavina

Riboflavina este un antioxidant care poate proteja ochii de stresul oxidativ. Aceasta este un tip de vitamina B (B2) și poate preveni cataracta. Deficiența de riboflavină poate provoca această afecțiune. În această privință, s-a descoperit că majoritatea oamenilor care suferă de cataractă nu au destulă vitamina B2 în organism.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel