Sari la conținut

Cele mai sănătoase fructe uscate și cinci motive să le consumi. Tratează anemia, osteoporoza, constipația, febra și multe altele

stafide
Sursa: Unsplash

Fructele uscate sunt adevărate comori pentru sănătate. Acestea conțin o multitudine de vitamine, minerale și fibre și au cel mai mare avantaj: pot fi consumate indiferent de sezon, păstrându-și beneficiile.

Pe lista celor mai sănătoase fructe uscate se află stafidele. Acestea sunt benefice pentru întărirea sistemului imunitar, luptă cu infecțiile, combat anemia datorită conținutului ridicat de fier și cupru și, de asemenea, au proprietăți antibacteriene.

De asemenea, stafidele conțin antioxidanți valoroși (flavonoide și fenoli) și probiotice esențiale pentru sănătatea sistemului digestiv.

Stafidele conțin și minerale și vitamine importante pentru organism, precum: acid ascorbic, niacină piridoxină, fier, potasiu și fosfor.

Cu atât mai mult, stafidele pot preveni dezvoltarea tumorilor maligne, bolilor cardiovasculare și sunt eficiente în reducerea stărilor de anxietate și depresie.

Deoarece conțin zaharuri sănătoase, aceste sunt recomandate în perioada de convalescență, după eforturi fizice sau intelectuale. Cantitatea recomandată este de 70-100 de grame și pot fi consumate zilnic.

Beneficiile stafidelor asupra organismului

Fluidizează sângele

Datorită cantităţii mari de potasiu, stafidele previn retenţia lichidelor în organism, fluidizează sângele şi cobtribuie la reducerea tensiunii arteriale.

Tratează constipaţia

Fibrele pe care le conţin contribuie la reducerea colesterolului rău, îmbunătăţesc funcţia intestinelor şi tratează constipaţia. De asemenea, magneziul conţinut în stafide reduce aciditatea din stomac.

Scad febra

În comparaţie cu alte fructe uscate, stafidele îşi păstrează cel mai bine calităţile antioxidante, avînd un rol important în prevenirea apariţiei tumorilor maligne ajutând celulele să-şi păstreze funcţia normală. De asemenea, tratează stările febrile.

Indicate în anemii

Aceste fructe uscate reprezintă o importantă sursă de fier, fiind recomandate în cazul anemiilor uşoare. Femeile însărcinate, al căror organism nu au destul fier, riscă să nască un copil care poate fi predispus la anemie. Pentru a preveni lipsa de fier din organism, viitoarele mame ar trebui să consume sistematic acest fruct benefic.

Ameliorează osteoporoza

Stafidele conţin şi boron, un mineral foarte necesar pentru sănătatea oaselor, ajutând la ameliorarea osteoporozei la femei. De asemenea, are un efect bun în reglarea hormonilor şi în metabolismul vitaminei D, scrie Adevărul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel