Sari la conținut

Cercetătorii au descoperit medicamentul care poate salva viața celor infectați cu covid-19 forma severă. Medicamentul există pe piață de la începutul pandemiei și este și ieftin!

pastile
Sursa: Unsplash

Dexametazona modulează neutrofilele imature și programarea interferonului în COVID-19 sever. Dexametazona este un corticosteroid ieftin, aprobat printre primele de către Organizația Mondială a Sănătății pentru a fi utilizat în tratarea pacienților cu Covid aflați în stare critică. Acesta reduce, dar moderat, riscul de deces, prin diminuarea inflamației, unul dintre răspunsurile sistemului imunitar la infecția cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unei cercetări publicate în revista Nature.

Neutrofilele sunt un tip de celule albe care ajuta la vindecarea tesuturilor deteriorate, dar si la rezolvarea infectiilor.

Nivelurile din sange de neutrofile cresc in mod natural ca raspuns la infectii, rani si diferite alte tipuri de stres asupra organismului. Totusi, acestea pot sa scada ca raspuns la infectii severe sau cronice, dar si in unele afectiuni genetice si in urma administrarii unor medicamente.

Neutrofilele ajuta la prevenirea infectiilor prin blocarea, dezactivarea, digestia sau contracararea unor particule si microorganisme straine organismului. De asemenea, neutrofilele comunica cu alte celule pentru a le ajuta sa repare daunele suferite de organism si pentru a dezvolta un raspuns imun adecvat.

Organismul produce aceste celule importante in maduva osoasa, iar ele reprezinta 55-70% din toate celulele albe ale sangelui. In mod normal, nivelul de celule albe din sange se situeaza intre 4500 si 11000 de celule pe milimetru cub.

Atunci cand organismul sufera o infectie sau o alta sursa de inflamatie, substantele chimice speciale avertizeaza neutrofilele mature, acestea parasind maduva osoasa pentru a calatori prin fluxul sanguin pana la locul necesar. Spre deosebire de alte celule sau componente sanguine, neutrofilele se pot deplasa usor prin peretii vaselor de sange pentru a intra direct in tesuturi.

Un grup de cercetători din Canada a identificat și comunicat în Nature unele dintre mecanismele prin care dexametazona interacționează cu organismul uman. Ei au studiat mostre de țesut pulmonar de la pacienți Covid aflați în stare critică care au fost tratați cu acest medicament și de la unii care nu au fost tratați, precum și de la pacienți aflați în stare critică cu boli pulmonare de origine bacterială (infectați cu stafilococ sau streptococ).

Atât Covid, o boală virală, cât și cele de origine bacterială, duc la creșterea numărului de neutrofile (unul dintre principalele tipuri de celule albe) din sânge, dar de diferite subtipuri.

Sistemul imunitar al pacienților Covid produce mai multe neutrofile în stări activate de interferon (un grup de molecule care semnalează prezența unui virus) și prostaglandină. Acestea joacă un rol important în distrugerea virusului în formele ușoare ale bolii, dar în stagiile târzii, când forma devine gravă, produc o suprareacție a sistemului imunitar, de unde și simptomele severe și decesul.

Administrarea de dexametazonă scade atât numărul de neutrofile, cât și proporția tipurilor de neutrofile specifice Covidului. Pe lângă faptul că aceasta slăbește suprarăspunsul sistemului imunitar (care este cauza principală a deceselor de Covid), tipurile de neutrofile rămase au un efect imunosupresiv. Mai mult, cercetătorii au găsit o metodă de a identifica persoanele pentru care tratamentul cu dexametazonă are cele mai mari șanse de a funcționa.

Cercetătorii afirmă că este nevoie de mai multă muncă de investigație pentru a înțelege felul în care se diferențiază neutrofilele și cum influențează diversele tipuri evoluția bolii, precum și cum pot fi controlate, dar aceasta deschide o nouă rută de cercetare pentru dezvoltarea de medicamente pentru tratarea Covidului și a altor boli respiratorii virale.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel