Sari la conținut

Cercetătorii au descoperit secretul fericirii și e la îndemâna oricui. Gestul simplu care scade stresul și anxietatea cu efect imediat

Starea de fericire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Coaching si wellbeing

Secretul fericirii e un gest simplu, la îndemâna oricui, spun cercetătorii că are efect imediat în reducerea stresului și anxietății și a creșterii nivelului de fericire. 

Un studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Kansas, a constatat că a avea o conversaţie cu un prieten sau cu un membru al familiei cu care menţii o relaţie profundă poate ajuta la reducerea stresului şi a anxietăţii, precum şi la creşterea sentimentului general de fericire şi la îmbunătăţirea dispoziţiei.

Interacțiunile cu prietenii, secretul fericirii

Cercetătorii au chestionat peste 900 de adulţi, constatând că cei care au avut conversaţii zilnice cu unul sau mai mulţi prieteni au experimentat niveluri mai scăzute de stres şi anxietate, precum şi niveluri mai ridicate de fericire şi satisfacţie în viaţă. Fiind studenţi din 5 campusuri universitare diferite, interacţiunile sociale ale intervievaţilor au fost studiate înainte, în timpul şi după pandemie.

Tuturor li s-a cerut să se angajeze într-un comportament „prietenos” pe tot parcursul zilei şi apoi să raporteze mai târziu despre sentimentele lor de stres, conexiune, anxietate, bunăstare, singurătate şi calitatea zilei.

Printre comportamentele prietenoase observate s-au numărat lăudarea reciprocă, conversaţiile în glumă şi ascultarea cu atenţie a ceea ce spunea interlocutorul. Individual însă, aceste comportamente nu au arătat un impact semnificativ asupra sănătăţii mintale, conform cercetătorilor, dar intenţia prietenoasă din spatele contactului a facut-o.

În mod curios, atât numărul conversaţiilor, cât şi calitatea acestora sunt importante. Ambele par să fie asociate cu un sentiment crescut de seninătate.

„Multe cercetări arată că numărul de interacţiuni pe care le avem şi calitatea interacţiunilor sunt ambele asociate cu a fi o persoană mai puţin singură, mai fericită şi mai conectată”, explică Hall.

Cu cât mai multe, cu atât mai bine

Cu cât mai multe, cu atât mai bine, susţin oamenii de ştiinţă. „Asta înseamnă că, cu cât ne-am ascultat mai mult prietenii, cu atât am acordat mai multă atenţie, cu cât ne-am petrecut mai mult timp cântărindu-ne părerile, cu atât ne vom simţi mai bine la sfârşitul zilei”.

Pe scurt, o simplă conversaţie cu prietenii ar avea puterea de a schimba direcţia zilei noastre. „Acest studiu sugerează că oricine îşi face timp pentru o conversaţie de calitate îşi poate îmbunătăţi bunăstarea. Putem schimba modul în care ne simţim într-o zi dată prin comunicare. Chiar şi o singură dată este suficient”.

Studiul a evidenţiat importanţa relaţiilor sociale şi rolul pe care prietenii îl pot juca în sănătatea noastră mintală. Dar, potrivit cercetătorilor, în timp ce tehnologia a făcut mai uşoară legătura cu ceilalţi, conversaţiile faţă în faţă sunt încă cea mai bună cale de a promova bunăstarea mentală.

Beneficiile interacţiunilor „live” sunt evidente. Iar motivul pentru care se întâmplă acest lucru, potrivit profesorului Hall, este de înţeles: „Folosim comunicarea pentru a ne satisface nevoia de apartenenţă şi, prin aceasta, suntem capabili să ne gestionăm stresul”.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: