Sari la conținut

Cercetătorii israelieni au descoperit o nouă metodă de detectare a tuberculozei. „Un test rapid, simplu și ieftin”

Tuberculoza
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Focar de tuberculoză la o grădiniţă privată din județul Iaşi

Cercetătorii israelieni au descoperit o nouă metodă de detectare a tuberculozei. „Un test rapid, simplu și ieftin”

Cauzată de infecții bacteriene, tuberculoza este extrem de periculoasă dacă nu este tratată și poate provoca până la un milion și jumătate de decese la nivel mondial în fiecare an. Vineri, 6 august, oamenii de știință de la Technion Israel Institute of Technology au au anunțat o metodă mai ușoară de detectare a infecțiilor cu tuberculoză.

Cercetătorii israelieni au creat un plasture, conceput pentru a fi atașat de piele și care își schimbă culoarea

Metoda de detectare a tuberculozei este cât se poate de simplă.

  • Pur și simplu, dacă plasturele devine roșu, persoana este infectată.
  • Dacă devine verde, persoana nu este infectată.

Noul plasture polimeric dezvoltat la Technion funcționează prin detectarea compușilor organici volatili (COV) în aer, prinși deasupra suprafeței pielii. Aceste COV, asociate cu infecțiile cu tuberculoză, sunt analizate de plasture. Dacă COV-urile, împreună cu mirosul persoanei, se potrivesc cu profilul cuiva infectat cu tuberculoză, infecția poate fi găsită cu ușurință în organism.

Descoperirea incredibilă făcută de oamenii de știință de la Technion reprezintă o îmbunătățire considerabilă a metodelor actuale de detectare a tuberculozei. Anterior, probele erau trimise la laboratoare pentru a fi analizate de specialiști.

Metoda patch-ului a fost deja testată pe 1.000 de persoane din Africa de Sud, India și Letonia

Acesta nu este doar un proces semnificativ mai lung decât metoda patch-urilor dezvoltată la Technion, ci este și impracticabil pentru cetățenii țărilor în curs de dezvoltare, deoarece majoritatea nu au acces regulat la facilități capabile să analizeze aceste eșantioane.

Metoda patch-ului a fost deja testată pe 1.000 de persoane din Africa de Sud, India și Letonia, este finanțată de Fundația Bill și Melinda Gates. Așteptările pentru noua metodă sunt mari, echipa Technion sperând că patch-urile vor intra pe piață în câțiva ani.

„Un test rapid, simplu și ieftin pentru tuberculoză nu este ceva de trecut cu vederea atât de ușor. Dacă va avea succes, metodele actuale de identificare a acestei boli mortale vor deveni istorie”, a declarat Alan Aziz, CEO al Technion UK, potrivit Jerusalem Post.

Tuberculoza, cauzată de infecții bacteriene, este extrem de periculoasă dacă nu este tratată și provoacă aproape un milion și jumătate de decese în toată lumea în fiecare an, potrivit Technion. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, tuberculoza nu este dăunătoare, deoarece boala devine activă doar în 5-10% din cazuri.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel