Sari la conținut

Certificatele vor avea o valabilitate de numai 9 luni? Doza de rapel, o condiție pentru prelungirea acestui termen

Termenul de valabilitate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cauza răspândirii accelerate a variantei Delta și a numărului ridicat de infectări, mai multe țări din Europa au implementat certificatul verde pentru a facilita accesul în anumite spații și, implicit, pentru anumite activități.

Cu atât mai mult, acesta a fost impus chiar și la locul de muncă în anumite țări, unde situația epidemiologică este foarte gravă.

De asemenea, valabilitatea certificatului de vaccinare este un subiect controversat. Prin urmare, Comisia Europeană a propus ca termenul de valabilitate a cerficatului să fie de 9 luni.

Valabilitatea acestuia poate fi extinsă prin intermediul dozei suplimentare.

Certificatul va fi valabil 9 luni?

Comisia Europeană a propus joi ca începând cu 10 ianuarie anul viitor, certificatele de vaccinare împotriva COVID-19 ale Uniunii Europene să fie valabile timp de nouă luni după vaccinarea completă şi a lăsat de înţeles că administrarea vaccinurilor de rapel va putea deveni o condiţie pentru prelungirea valabilităţii acestor certificate, comunică Reuters.

„Comisia propune o concentrare mai puternică pe abordarea „pe persoană” a măsurilor de călătorie și o perioadă standard de acceptare pentru certificatele de vaccinare de nouă luni de la seria de vaccinare primară”, se afirmă într-un comunicat. „Dacă este necesar, Comisia poate propune o perioadă de acceptare adecvată și pentru certificatele de vaccinare eliberate în urma unui rapel”, se adaugă în sursa respectivă.

Super green pass, o altă inițiativă anti-COVID

Noi măsuri de prevenire a răspândirii a noului coronavirus au fost aprobate şi în Italia. Guvernul de la Roma a adoptat un aşa-numit super green pass, un nou certificat digital valabil numai pentru cei vaccinaţi sau vindecaţi în perioada 6 decembrie-15 ianuarie.

Astfel, de la 6 decembrie, numai cine este vaccinat sau vindecat de COVID poate dormi în hoteluri, intra în restaurante, baruri, săli de sport, stadioane, teatre şi cinematografe sau poate călători cu mijloacele de transport local. Vaccinarea, în schimb, devine obligatorie pentru cadrele medicale din spitale şi casele de bătrâni, pentru profesori şi personalul din instituţiile de învăţământ, pentru militari, poliţişti şi jandarmi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel