miercuri, mai 25, 2022

Cheag de sânge sau vânătaie? Află care sunt simptomele pentru a le deosebi.

Cheaguri mici pot dispărea de la sine; cele mai mari pot avea nevoie de îngrijiri medicale. Cheagurile de sânge, spre deosebire de vânătăi, nu urmează un model fix în timpul vindecării și pot fi mai grave.

Cheagurile de sânge nu sunt întotdeauna rele, fiind mecanismul natural al organismului de a preveni sângerarea excesivă printr-o tăietură sau o rană. Cu toate acestea, acestea pot pune viața în pericol și dacă nu se dizolvă în timp sau continuă să se agraveze.

Te-ar mai interesa: 5 semne timpurii de sarcina...

Cheagurile de sânge nu au de obicei simptome proeminente pe care majoritatea oamenilor le pot vedea extern. Cu toate acestea, conform Medical News Today, poate exista o oarecare decolorare a pielii la exterior, care este de obicei confundată cu vânătăi. Dacă și tu faci acea greșeală, atunci oprește-te și regândește-te. Cunoaște semnele cheagurilor de sânge, astfel încât să le puteți deosebi de o vânătaie.

formarea cheagurilor de sânge

Ce sunt cheagurile de sânge?

Cheagurile de sânge apar de obicei în interiorul vaselor de sânge mai mari, cum ar fi venele sau arterele, iar acest lucru este cunoscut sub numele de tromboză. Simptomele cheagurilor de sânge pot să nu fie întotdeauna vizibile, mai ales dacă se dezvoltă lângă suprafața pielii sau dacă obstrucționează fluxul sanguin într-o extremitate.

Te-ar mai interesa: Simptomele cancerului de ochi: cinci semne care in...

Cel mai adesea, se formează în picior, dar pot apărea și în burtă sau brațe. În cele mai multe cazuri, poate duce la umflare și roșeață.

Conform WebMD, dacă cheagul se blochează în picioare sau brațe, poate apărea roșiatic sau albăstrui – decolorarea pielii poate arăta dacă există daune suplimentare.

Dacă un pacient trece printr-o embolie pulmonară în plămâni, aceasta ar putea face pielea să arate palidă sau albastră. Deteriorarea poate duce, de asemenea, la hematom – atunci când un număr mare de sânge se scurge în țesuturile din apropiere. Hematomul nu este un cheag de sânge, dar poate duce la unul.

Te-ar mai interesa: O nouă pierdere a medicinii românești. S-a stins d...


Cum să deosebești vânătăile de cheagurile de sânge?

O vânătaie poate duce, de asemenea, la modificări ale culorii pielii și uneori chiar la umflare. Acestea pot provoca decolorarea pielii care se poate schimba în timp. Vânătăile pot fi dureroase la atingere în timpul procesului de vindecare – durerea scade pe măsură ce semnul dispare. Vânătăile se formează de obicei după o rănire.

Cheagurile de sânge, pe de altă parte, pot fi declanșate din mai multe motive. De asemenea, poate fi o parte a procesului natural de vindecare. Cheaguri de sânge se formează atunci când o parte a corpului suferă leziuni. Apoi, trombocitele încep să se adune și să se aglomereze în apropierea rănii pentru a opri sângerarea. Cheaguri mici pot dispărea de la sine; cele mai mari pot avea nevoie de îngrijiri medicale. Cheagurile de sânge, spre deosebire de vânătăi, nu urmează un model fix în timpul vindecării și pot fi mai grave. Se pot simți sensibile și dureros la atingere.

Te-ar mai interesa: Constantin Dulcan: cum putem duce o viață lipsită ...

Alte simptome ale cheagurilor de sânge includ:

1. Umflare
2. Roșeață
3. Căldură în picioare sau brațe
4. Pulsări sau crampe
5. Respirație bruscă
6. Durere în piept ascuțită care se agravează odată cu respirația
7. Tuse cu sânge

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private