miercuri, martie 29, 2023

Simptome leucemie. Lupta cu cancerele de sânge obține astăzi tot mai multe victorii, însă noile tratamente și abordările medicale integrate au făcut posibilă schimbarea paradigmei, iar unele dintre cele 140 de tipuri de cancere de sânge, altădată fatale, au astăzi impactul unei boli cronice.

„Da… 30 de ani, o fiică minunată, o familie fericită, o afacere în plină ascensiune… Câteva vânătăi și repetate dureri de cap m-au făcut să-mi pun câteva întrebări. O lună de spitalizări, ridicări din umeri, biopsii ratate, întrebări fără răspuns […] Am descoperit oameni care m-au ajutat, m-au învățat, mi-au fost aproape tot timpul. Am învățat că speranța moare ultima, că toți suntem muritori, că trebuie să mă agăț de orice pentru a continua”, spune Gabriela Diță, pacient în remisie.

Te-ar mai interesa: Ai început să uiți lucruri? Ți-e greu să îți expri...

Pe de altă parte, această categorie de afecţiuni are o incidenţă din ce în ce mai mare în rândul copiilor şi tinerilor. Unul din trei cancere la copii este un cancer de sânge și doar limfomul non-Hodgkin (LNH) a luat anul trecut mai multe vieți în lume decât toate uraganele, cutremurele și inundațiile la un loc.*

Trei categorii principale ale cancerelor de sânge

Cele 140 de tipuri de cancere de sânge sunt grupate în trei mari categorii: Leucemie; Limfom şi Mielom
Leucemia este o afecțiune a celulelor albe din sânge. În funcție de agresivitatea bolii, aceasta se clasifică în două mari categorii: leucemii acute (se dezvoltă agresiv) și cronice (dezvoltare lentă). Cea mai frecventă leucemie (40% din cazuri) este leucemia limfocitară cronică.

Te-ar mai interesa: Dormi mai mult de 8-9 ore? Află care sunt efectele...

Limfomul debutează în sistemul limfatic și este cel mai frecvent tip de cancer de sânge. Practic, avem două mari tipuri de limfom: Hodgkin și non-Hodgkin. Ultimul este de departe cel mai frecvent și este clasificat, la rându-i, în indolent și agresiv.
Mielomul este cancerul celulelor plasmatice din măduva osoasă. Aceste celule cancerigene produc cantități uriașe de anticorpi anormali care intră în fluxul sanguin și afectează organe și țesuturi.

Te-ar mai interesa: Test rapid care îți arată gradul de lăsare al sâni...

Cum recunoaştem cancerele sângelui. Simptome comune

Majoritatea simptomelor acestor tipuri de cancer sunt un rezultat al unui număr redus de celule sănătoase din sânge și a unei supra-producții de celule anormale, lucru care duce la o aglomerare a locurilor unde celulele sanguine sunt produse, cum ar fi măduva osoasă sau sistemul limfatic.

Cele mai de întâlnite simptome în cazul cancerelor de sânge sunt:„starea de oboseală, dificultățile în respirație -cauzate de ponderea în scădere a celulelor roșii din organism, glande inflamate sau dureroase, dureri de oase din cauza acumulării de celule anormale în măduvă sau în sistemul limfatic, precum şi apariția de vânătăi, ori instalarea unor hemoragii din ce în ce mai greu de oprit, cicluri menstruale abundente, febră, infecții sau pierderea rapidă și inexplicabilă în greutate”.
În cadrul evenimentului au fost subliniate importanţa unui diagnostic cât mai rapid, accesului imediat la tratament precum și ponderea importantă în tot acest proces a unei atitudini determinate din partea pacienţilor care pot face în astfel de cazuri diferența dintre viață și moarte.

Te-ar mai interesa: CAZ IREAL la Maternitatea din Botoșani. La doar 19...

„Pe cât de neașteptat a fost acest diagnostic, pe atât de mare a fost transformarea mea. Am văzut frumusețea lucrurilor mărunte pe care uităm să le prețuim, iubirea celor dragi, oameni minunați și mi-am dorit mai mult decât oricând să trăiesc”, mărturiseşte Diana Neagoe, pacient cu limfom non-Hodgkin, în remisie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private