Sari la conținut

Cinci oameni au murit din cauza unei boli care s-ar răspândi prin reţeaua de apă potabilă

apa de la robinet, periculoasă
Sursă foto: pixabay
Apa de la robinet, periculasă

Din cuprinsul articolului

Potrivit autorităţilor sanitare locale, 5 persoane au murit și 71 au fost spitalizate ca urmare a contaminării cu Legionella, în Polonia. 

Bacteria provoacă probleme respiratorii grave. Sursa contaminării nu este în prezent cunoscută, dar se bănuiește că s-a răspândit prin rețeaua de apă potabilă.

Focarul de legioneloză a fost identificat la Rzeszów, în sud-estul Poloniei și a găcut deja cinci victime, toate persoane în vârstă, au anunţat joi autorităţile locale, care încearcă să stabilească sursa contaminării, informează AFP.

„Trebuie verificată versiunea potrivit căreia reţeaua municipală de alimentare cu apă este sursa infecţiei”, a declarat joi Ministerul polonez al Sănătăţii pe X (fosta Twitter), după o reuniune de urgenţă desfăşurată în cursul nopţii la Rzeszów.

Rezultatele testelor efectuate pe eşantioane de apă prelevate din reţeaua de alimentare nu sunt aşteptate înainte de luni, relatează Agerpres. Între timp, autorităţile din Rzeszów, un oraş cu aproximativ 200.000 de locuitori, au întreprins acţiuni de dezinfecţie suplimentare.

Ce este legioneloza – simptome

Legioneloza este o infecție bacteriană cauzată de bacteriile din genul Legionella. Cea mai cunoscută formă de legioneloză este boala numită legioneloză pulmonară sau boala legionarilor. Această infecție poate avea două forme principale:

  • Boala legionarilor (legioneloză pulmonară): Este o infecție severă a plămânilor care poate provoca pneumonie. Persoanele expuse la bacteriile Legionella pot dezvolta simptome precum febră înaltă, tuse cu spută, dureri în piept, dificultăți de respirație și oboseală severă. Această formă de legioneloză poate fi severă și necesită tratament medical imediat.
  • Febra Pontiac: Aceasta este o formă mai ușoară de infecție cauzată de bacteriile Legionella. Simptomele includ febră, dureri musculare, frisoane și oboseală. De obicei, nu provoacă afectarea plămânilor așa cum face boala legionarilor.

Legioneloza este contractată prin inhalarea particulelor mici de apă contaminată cu bacteriile Legionella. Aceste bacterii pot fi găsite într-o varietate de medii acvatice, cum ar fi sistemele de apă ale clădirilor, dușurile, spațiile cu piscine și instalațiile de climatizare.

Persoanele cu risc crescut de a dezvolta legioneloză includ cei cu vârsta înaintată, fumători, persoane cu sistem imunitar slăbit și cei cu afecțiuni cronice precum diabetul sau bolile pulmonare. Diagnosticul de legioneloză implică teste specifice pentru detectarea bacteriilor Legionella în probe de spută sau alte mostre respiratorii.

Tratamentul pentru legioneloză implică administrarea de antibiotice adecvați, de obicei în spital pentru forme mai severe ale bolii. În cazurile grave, poate fi necesară internarea în spital pentru monitorizare și tratament intensiv.

 

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel