Sari la conținut

CNAS a întocmit un nou procedeu de acordare a concediilor medicale. De la 1 august, medicul de familie poate acorda maxim patru zile de concediu

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a întocmit un nou procedeu pentru acordarea concediilor medicale. Acesta include schimbări importante, în cazul incapacității temporare de muncă.

În urma modificărilor, CNAS comunică faptul că, începând cu 1 august, medicii de familie vor putea să acorde maxim patru zile de concediu persoanelor care au o anumită situație medicală. Pentru a prelungi această perioadă, medicii de familie vor reevalua starea de sănătate a pacienților.

Nou procedeu de acordare a concediilor medicale

Potrivit Rador, de la 1 august intră în vigoare un nou mecanism de acordare a concediilor medicale în etape. CNAS precizează, într-un comunicat, că în cazul incapacităţii temporare de muncă, pentru afecţiuni obişnuite va trebui întocmit un plan de urmărire a evoluţiei bolii. Acesta reprezintă un efort suplimentar al medicilor de a aduce beneficii pacienţilor şi ajută la gestionarea corectă şi eficientă a costurilor suportate din bugetul asigurărilor de sănătate, consideră şeful CNAS, Mihaela Enache.

Mai întâi, medicul de familie poate acorda maxim patru zile de concediu.

Apoi, pacientul trebui reevaluat medical, iar dacă starea de sănătate o impune, concediul poate fi prelungit cu alte trei zile.

În total, în decursul unui an un medic de familie poate acorda 28 de zile de concediu medical unui pacient. În ambulatoriu, medicul specialist poate acorda, în prima etapă, 15 zile de concediu medical prelungit, în caz de nevoie, tot după reevaluare medicală, până la o lună. Limita maximă este de 90 de zile pe an.

Consulaţiile se pot acorda şi la domiciliu sau la distanţă.

Planul de evoluţie a bolii nu trebuie întocmit în cazul unor boli speciale, ca cele cardiovasculare, SIDA, neoplazii sau tuberculoză, nici pentru urgenţe, internări sau bolile contagioase.

De asemenea, concediile medicale de maternitate, risc maternal sau pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă într-o singură etapă.

Tot de la 1 august, mai precizează CNAS, persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care se cunoaşte că există un risc epidemiologic ridicat şi care, la întoarcerea pe teritoriul României, intră în carantină, vor beneficia de concediu plătit doar pentru o perioada de cinci zile.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel