Sari la conținut

CNSU. Noile măsuri restrictive din valul 5. Starea de alertă a fost prelungită. Acest tip de măști vor fi interzise

CNSU. Noile măsuri restrictive din valul 5. Starea de alertă a fost prelungită. Acest tip de măști vor fi interzise.

Miercuri, 5 ianuarie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat Hotărârea numărul 1 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.01.2022”, se arată în hotărârea CNSU.

Noile măsuri şi restricţii urmează să fie discutate în şedinţa de Guvern, iar dacă vor fi adoptate vor intra în vigoare din 8 ianuarie 2021.

CNSU. Noile măsuri restrictive din valul 5. Acest tip de măști vor fi interzise

Ca o noutate, CNSU propune Guvernului introducerea obligativităţii de a purta măști chirurgicale sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschiseÎncepând de sâmbătă, masca textilă va fi interzisă. Se vor purta doar măști medicale și cele FFP2.

Rescţiile ar urma să intre în vigoare dacă incidența trece de 1/1000 de locuitori.

„Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Se exceptează de la măsura prevăzută la pct. 5, următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive”, se arată în Hotărârea CNSU.

  • O altă propunere este organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.
  • La cinema sau teatru, doar 30% din capacitate, în intervalul 05:00 – 22:00, când incidența depășește 1/1000 de locuitori
  • În restaurante, cafenele, hoteluri, pensiuni, capacitate până la 50%, în intervalul 05:00 – 22:00, unde incidența este mai mică de 3/1000 de locuitori, doar cu certificat verde

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel