Sari la conținut

Colesterol ridicat: alimentul demonstrat că reduce lipidele dăunătoare și previne formarea plăcii

mod corect de gătire a cepei
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Irina Loghin, sfat pentru gospodine

Colesterolul ridicat este o afecțiune pernicioasă care îngreunează progresiv sănătatea vasculară, creând scena pentru accident vascular cerebral și atac de cord. Din fericire, unele alimente sunt capabile să inverseze această daune. S-a demonstrat că un ingredient popular reduce nivelul de colesterol LDL și ajută la prevenirea acumulării plăcii dăunătoare în artere.

Colesterolul ridicat apare atunci când moleculele de grăsime din sânge se depun în interiorul arterelor, unde se întăresc și se transformă în placă. Pe măsură ce placa se îngroașă, spațiul din interiorul căilor vasculare devine limitat, limitând fluxul sanguin. Din fericire, ceapa roșie ar putea ajuta la prevenirea acestui proces de înfundare și la scăderea substanțială a nivelurilor de lipide nocive care circulă în sânge.

Potrivit unor studii, ceapa conține compuși polifenolici care ar putea ajuta la scăderea nivelului de colesterol dăunător.

Dovezile acestor efecte se limitează în mare parte la experimentele pe animale, totuși, justificând investigații suplimentare la oameni.

Cercetătorii sugerează că compușii bioactivi de sulf ai legumei pot fi cheie pentru a ajuta la scăderea nivelului de lipide din sânge.

În plus, deoarece ceapa roșie se califică drept legume allium, ele sunt considerate utile în reducerea aglomerării trombocitelor și a inflamației, ceea ce poate ajuta la menținerea arterelor curate.

Aceste efecte au fost observate într-un corp de cercetare publicat în British Journal of Nutrition, în 2008.

Cercetătorii și-au propus să investigheze efectele de scădere a colesterolului ale condimentelor, usturoiului și cepei asupra șoarecilor hrăniți cu o dietă care conține 0,5% colesterol pentru o perioadă de 10 săptămâni.

Autorii studiului au sugerat că ceapa poate ajuta la reducerea colesterolului prin scăderea sintezei de colesterol de către organism.

Alte cercetări publicate în revista Food and Function au reflectat aceste constatări.

De această dată, experimentele au fost efectuate pe hamsteri hrăniți cu un supliment alimentar bogat în colesterol cu pudră de ceapă roșie.

Treizeci și șase de hamsteri masculi au fost împărțiți aleatoriu în trei grupuri și au fost hrăniți cu o dietă de control cu conținut ridicat de colesterol sau cu două diete experimentale suplimentate cu 1% pudră de ceapă sau 5% pudră de ceapă pentru o perioadă de opt săptămâni.

Constatările au arătat reduceri ale colesterolului LDL, menținând în același timp un nivel ridicat de colesterol HDL, ceea ce este ideal.

Deoarece concentrațiile de flavonoide sunt cele mai mari în straturile exterioare ale cepei, menținerea acestui strat intact ar putea ajuta la obținerea tuturor beneficiilor cepei pentru colesterol.

Alte modalitîți de a reduce colesterolul

Statinele au devenit pilonul de bază al tratamentului pentru colesterol, dar, în ciuda faptului că sunt larg tolerate, multe sunt descurajate de efectele secundare nefavorabile ale medicamentului.

Totuși, sunt din ce în ce mai multe dovezi că combinarea anumitor alimente ar putea oferi rezultate echivalente cu statine la medicamentul care scădea colesterolul.

Limitarea aportului de grăsimi saturate – care se prezintă sub formă de unt, brânză, smântână și carne – este primul port de apel pentru scăderea lipidelor din sânge.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel