Sari la conținut

Beneficiile pentru sănătate ale cepei roșii. Previne aceste boli la care suntem expuși zi de zi

Beneficiile pentru sănătate ale cepei roșii.
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Beneficiile pentru sănătate ale cepei roșii. Egiptenii au îngropat ceapa cu faraonii lor. Grecii s-au pregătit pentru Jocurile Olimpice sărbătorind ceapa. Pelerinii au adus chiar și ceapă cu ei în America. Astăzi ceapa apare în bucătăriile din întreaga lume. Ceapa aparține familiei aliumului, alături de usturoi, praz, șalotă și scallion.

Ceapa roșie a fost cultivată inițial în trei locuri diferite: Turda, România; Tropea, Italia; și Wethersfield, Connecticut, în Statele Unite. Uneori numite ceapă mov, adaugă culoare și aromă multor feluri de mâncare.

Beneficii pentru sănătate

Oamenii de știință au legat ceapa cu multe beneficii pentru sănătate. Majoritatea beneficiilor provin din antioxidanți. Cercetările arată că un anumit antioxidant, numit quercetin, protejează sănătatea în mai multe moduri. Un studiu arată că quercetina combate inflamația și stimulează sistemul imunitar.

Alte beneficii pentru sănătate ale cepei roșii:

Acțiune antibacteriană

Cercetările efectuate în principal în laboratoare au arătat că ceapa poate ucide o gamă largă de bacterii. Într-un experiment, extractele de ceapă și usturoi au inhibat creșterea mai multor microbi. Extractul de usturoi a redus, de asemenea, bacteriile din gura voluntarilor umani. Sunt necesare mai multe cercetări cu subiecți umani pentru a arăta cum afectează ceapa bacteriile din organism.

Reducerea riscului de cancer

Consumul de ceapă și usturoi vă poate reduce riscul de cancer. Cercetătorii italieni au descoperit că cei care au mâncat ceapă au risc scăzut de apariție a cancerului de colon, gât și ovare. Într-un alt studiu, cercetătorii au descoperit că bărbații care au consumat cele mai multe legume din familia allium au cel mai puțin probabil să aibă cancer de prostată. Cercetătorii cred că antioxidanții sunt responsabili pentru proprietățile de combatere a cancerului ale cepei.

Sănătatea digestivă

Ceapa conține fructooligozaharide, substanțe care acționează ca prebiotice. Trec prin intestinul subțire fără a se digera. În intestinul gros, ele hrănesc bacteriile sănătoase. Bolile care variază de la diabet la cancerul de colon și depresie au fost legate de lipsa bacteriilor intestinale sănătoase.

Sănătatea oaselor

Ceapa poate juca un rol în prevenirea osteoporozei. Atât studiile la animale, cât și la oameni au susținut această idee. Într-un studiu, cercetătorii au studiat femeile din apropierea apariției menopauzei și aportul de ceapă. După ce cercetătorii au controlat alți factori, au descoperit că femeile care mâncau ceapa zilnic aveau o densitate osoasă mai mare. Acest rezultat este încurajator, deoarece femeile în vârstă sunt cele mai expuse riscului de osteoporoză.

Pe lângă faptul că sunt bogate în antioxidanți, ceapa conține o cantitate echitabilă de:

  • Mangan
    Vitamina B6
    Vitamina C
    Biotina
    Cupru

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.