Sari la conținut

Colon iritabil: dieta pentru ameliorarea simptomelor într-o săptămână

Acest sindrom nu are, de obicei, simptome grave la majoritatea pacienților, însă poate deveni deranjant și poate perturba activitățile zilnice ale unei persoane.

Colonul este responsabil de ultima parte a procesului de digestie, unde trebuie depozitate reziduurile alimentare care au fost deja lipsite de nutrienții necesari organismului. Din acest motiv, colonul ocupă cea mai mare parte a intestinului gros și trebuie să pregătească și să stocheze scaunul.

Din cauza acestui rol important în procesul de digestie, este important să menținem această zonă în condiții optime, astfel că este esențial să avem o dietă foarte bună, pe lângă curățarea sau purificarea periodică a colonului.

Sindromul colonului iritabil (IBS) este o tulburare frecventă care afectează intestinul gros. Semnele și simptomele includ crampe, dureri abdominale, balonare, gaze și diaree sau constipație, în unele cazuri aceste simptome pot apărea în același timp.

Acest sindrom nu are, de obicei, simptome grave la majoritatea pacienților, totuși, poate deveni deranjant și poate perturba activitățile zilnice ale unei persoane. Potrivit site-ului Mayo Clinic, această problemă intestinală poate fi tratată cu o schimbare a obiceiurilor, precum și cu sfaturi medicale.

Adelgazar en Casa, împărtășește un plan de 7 zile în care stabilește alimentele care ar trebui consumate pentru a îmbunătăți problemele într-o perioadă scurtă de timp.

Ziua 1

  • Micul dejun: Pregătiți o farfurie de 40 g de quinoa sau fulgi de orez cu lapte de soia sau apă. Serviți într-un bol cu o mână de zmeură proaspătă.
  • Prânz: Jumătate de cană de niște supă proaspătă, cu 2 rondele de orez acoperite cu piure de avocado.
  • Gustare: Un pahar de iaurt de soia cu două batoane de susan.
  • Cină: Pui înăbușit cu sos de soia, ghimbir, ardei verde, ciuperci și servit cu o porție de orez.

Ziua 2

  • Mic dejun: Două rondele de orez acoperite cu unt de arahide și piure de banane, servite cu un pahar de fulgi de ovăz sau lapte de soia.
  • Prânz: Sandvișuri cu pâine de secară, somon afumat și felii de măr.
  • Gustare: Un bol de căpșuni și cremă de fulgi de ovăz sau iaurt de soia.
  • Cină: Omletă preparată cu două ouă, cartofi sotați, spanac, ardei roșu. Se servește cu broccoli la aburi și puțin pesto.

Ziua 3

  • Mic dejun: Shake proteic, preparat cu lapte de soia sau de ovăz, căpșuni și un pliculeț de proteine.
  • Prânz: Sandviș cu două felii de pâine de secară cu ou fiert feliat, spanac, roșii și puțină maioneză cu conținut scăzut de grăsimi.
  • Gustare: Două rondele de orez cu unt de arahide și piure de banane.
  • Cină: File de pește alb la grătar cu piure de cartofi dulci.

Ziua 4

  • Mic dejun: Fulgi de porumb cu lapte de soia, orez sau ovăz. Acoperiți cu un câteva fructe de pădure.
  • Prânz: Salată grecească, preparată cu salată verde, roșii, brânză feta și ulei de măsline.
  • Gustare: O felie de pâine de secară prăjită cu puțin unt de arahide.
  • Cină: O porție de piept de pui la grătar cu quinoa și legume prăjite.

Ziua 5

  • Mic dejun: Un pahar de iaurt de soia cu puțină banană și fructe de pădure.
  • Prânz: Orez cu salată de legume și conservă de ton pe un pat de rucola.
  • Gustare: Două rondele de orez cu piure de avocado.
  • Cină: O porție de cotlet de miel cu piure de mazăre, ardei roșu prăjit și dovleac.

Ziua 6

  • Mic dejun: Pâine prăjită de secară cu ou poșat
  • Prânz: Somon sau sardine la conservă cu salată de cartofi, rucola și roșii.
  • Gustarea de după-amiază: 2 batoane de semințe de susan și o banană
  • Cină: Scoici cu lămâie și servite cu sparanghel și piure de cartofi dulci.

Ziua 7

  • Mic dejun: Pregătiți un terci cu 40 g de quinoa sau fulgi de orez cu lapte de soia sau apă. Se acoperă cu un vârf de cuțit de scorțișoară sau zmeură proaspătă.
  • Prânz: Supă proaspătă cu pâine prăjită de secară acoperită cu hummus și salată de rucola, roșii, sfeclă roșie.
  • Gustare: Iaurt de soia cu o porție de fructe de pădure.
  • Cină: File de ton, somon sau păstrăv, poate fi prăjit, pe un pat de spanac și o porție de orez.
Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel