Sari la conținut

Coloranții alimentari cauzează probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul și astmul. Care sunt cele mai comune alimente care conțin coloranți

Coloranții alimentari cauzează probleme grave de sănătate. Cele mai multe dintre lucrurile pe care le mâncăm folosesc pe scară largă coloranți, arome și conservanți artificiali, iar asta le face atractive și gustoase.

Potrivit experților, relația dintre culoare și gust este intuitivă, așa că devine imperativ pentru producători să facă aceste alimente mai atractive, mai atrăgătoare și mai apetisante.

Cu toate acestea, de multe ori coloranții alimentari pot provoca intoleranță în organism sub forma unei alergii, care implică o reacție a sistemului imunitar care poate fi foarte gravă. Chiar dacă Food and Drug Administration sau FDA se asigură că toți aditivii alimentari, inclusiv coloranții, sunt siguri de consumat, unii oameni sunt mai sensibili decât alții.

Clinica Cleveland spune că multe studii au legat coloranții alimentari artificiali cu:

  • Hiperactivitate, inclusiv ADHD la copii
  • Modificări de comportament, cum ar fi iritabilitatea, depresia și anxietatea
  • Urticarie si astm
  • Creșterea tumorii canceroase

Alimente comune care conțin coloranți

Mai multe alimente pe care le consumăm zilnic conțin coloranți alimentari artificiali, fiecare dintre care este folosit diferit și poate cauza diverse probleme de sănătate. Iată o listă cu alimente comune pe care le consumăm în mod regulat:

  • Înghețata de vanilie
  • Oțet balsamic
  • Pâine albă
  • Floricele de porumb
  • Murături
  • Sosuri pentru salată
  • Gumă de mestecat
  • Iaurt îndulcit
  • Batoane energizante
  • Ovăz
  • Cereale
  • Bomboane
  • Cola și băuturi gazoase
  • Chipsuri

Coloranții alimentari care cauzează alergii

Unii dintre coloranții alimentari populari care cauzează alergii sunt:

1. Roșu Allura: Acest colorant alimentar, cunoscut și sub denumirea de FD și C Red 40 și Food Red 17 este un ingredient comun în alimente utilizate pe scară largă în bomboane, băuturi răcoritoare, cereale etc. Potrivit Scitechdaily.com, consumul pe termen lung de roșu Allura poate fi un potențial declanșator al bolilor inflamatorii intestinale (IBD), inclusiv boala Crohn și colita ulceroasă. Oamenii de știință spun că expunerea continuă la Allura Red AC dăunează sănătății intestinale și promovează inflamația. Colorantul perturbă în mod direct funcția de barieră intestinală și crește producția de serotonină, care modifică compoziția microbiotei intestinale, ceea ce duce la o susceptibilitate crescută la colită. Alura Red afectează și problemele comportamentale la copii, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție.

2. Galben 5 (Tartrazină): Un alt colorant alimentar foarte comun folosit în bomboane, brânză, ketchup și sosuri de salată, oamenii au raportat mai multe probleme de sănătate folosind Yellow 5, care includ alergie, urticarie și umflare. Potrivit Healthline, Yellow 5, cunoscut și sub numele de tartrazină, ar putea declanșa atacuri de astm la copii.

3. Carmine: Denumit și extract de coșenilă sau roșu natural 4, carminul provine din insecte uscate și a fost folosit în alimente încă din cele mai vechi timpuri. Experții în sănătate cred că provoacă multe reacții fizice, cum ar fi umflarea feței, erupțiile cutanate și respirația șuierătoare și poate provoca chiar șoc anafilactic. Folosit pe scară largă în burgeri, cârnați, bomboane și iaurturi cu fructe, acest colorant alimentar poate fi extrem de periculos.

Semne și simptome ale unei reacții alergice

Chiar dacă simptomele unei reacții de colorare a alimentelor pot fi fie severe, fie ușoare, cel mai bine este întotdeauna să consultați un medic. Unele dintre semnele și simptomele comune ale reacției ar include:

  • Bufeuri
  • Dureri de cap
  • Urticarie
  • Piele iritată
  • Roșeață pe piele, zgârieturi
  • Umflarea feței, buzelor și zonelor frunții
  • Presiune pe piept
  • Amețeli și greață
  • Tensiune arterială scăzută
  • Dificultăţi de respiraţie

Dacă suferiți vreodată de aceste simptome, faceți întotdeauna un test de alergie pentru a găsi sursa.

Cum să eviți coloranții alimentari

Medicii sfătuiesc să minimizeze coloranții alimentari în dieta copiilor tăi și să fie vigilenți cu privire la oricare dintre efectele secundare de care suferă. Pentru a face acest lucru, urmați aceste sfaturi:

  • Citiți etichetele: Asigurați-vă că verificați etichetele nutriționale și alegeți alimente care folosesc coloranți alimentari naturali din extracte de fructe și legume. Sfecla roșie, sucul de afine sau morcovii sunt alternative bune la coloranții artificiali.
  • Alegeți mâncărurile gătite în casă: Faceți mâncare acasă, în loc să cumpărați din afară, folosind produse sigure și naturale.
  • Concentrați-vă pe alimente integrale: Alimentele care vin într-un pachet sunt procesate și conțin aproape întotdeauna coloranți alimentari. Limitați alimentele procesate ori de câte ori este posibil.
  • Evitați alimentele procesate: În afară de pericolele coloranților și coloranților, alimentele procesate sunt nesigure pentru copii și pot cauza o mulțime de alte probleme de sănătate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel