Sari la conținut

Combinarea cafelei cu aceste medicamente poate fi foarte dăunătoare pentru sănătate

Medicamente luate cu cafea
Sursă foto: Getty Images

Astăzi, cafeaua a devenit o parte esențială a dietei noastre. Fie că este caldă, rece, cu frișcă, sau chiar în dulciuri și înghețată, cafeaua este ceva ce ne place. Cu toate acestea, este important de știut că este posibil ca cafeaua să nu fie potrivită pentru toată lumea, în special pentru cei care iau anumite medicamente.

Dacă urmați un tratament medicamentos, este esențial să cunoașteți interacțiunile dintre cafea și medicamentele dumneavoastră pentru a evita potențiale probleme de sănătate.

În mod surprinzător, cafeaua poate interfera cu eficacitatea mai multor tipuri de medicamente. Vă explicăm aici în ce cazuri este contraindicată cafeaua.

Medicamente pentru tiroidă

Potrivit blogului de sănătate Health, dacă aveți probleme legate de tiroidă, cum ar fi hipotiroidismul, levotiroxina și alte medicamente pentru tratarea acestei afecțiuni își pot vedea efectele reduse dacă sunt amestecate cu cafea. Acest lucru poate compromite tratamentul și stabilizarea funcției tiroidiene.

Medicamente pentru răceală sau alergii

Medicamentele pentru tratarea gripei sau a alergiilor conțin adesea stimulente. Deoarece cafeaua este un stimulent natural, combinarea ei cu aceste medicamente poate provoca neliniște și insomnie. Este indicat să evitați cafeaua în timp ce luați aceste medicamente pentru a minimiza aceste efecte secundare.

Medicamente pentru boala Alzheimer

Medicamente precum donepezil, rivastigmina și galantamina, utilizate în tratamentul bolii Alzheimer, pot fi afectate de consumul de cofeină. Cofeina întărește bariera hemato-encefalică, ceea ce poate reduce cantitatea de medicamente care ajunge la creier, reducând eficacitatea acestora.

„Medicamentele pentru Alzheimer acționează prin protejarea neurotransmițătorului acetilcolină, iar consumul unor cantități mari de cafea s-a demonstrat că perturbă acest efect protector”.

Medicamente pentru astm

Persoanele care iau bronhodilatatoare cu aminofilină sau teofilină în timpul unei crize de astm trebuie să evite consumul de cafea. Cafeaua poate crește riscul de apariție a efectelor secundare, cum ar fi dureri de cap, tulburări de stomac, agitație și iritabilitate.

Medicamente pentru osteoporoză

Medicamentele pentru tratarea osteoporozei, cum ar fi risedronatul sau ibandronatul, nu trebuie amestecate cu cafea, deoarece eficacitatea lor poate fi redusă. Recomandarea este de a lua aceste medicamente înainte de a consuma orice fel de alimente și numai cu apă plată pentru a asigura o absorbție și o eficacitate maximă.

Medicamente pentru depresie

Medicamente precum fluvoxamina, amitriptilina, escitalopramul și imipramina, utilizate pentru tratarea depresiei, pot fi mai puțin eficiente dacă sunt amestecate cu cafea. Cafeaua poate modifica metabolismul acestor medicamente și poate reduce cantitatea absorbită de organism, afectând eficacitatea lor terapeutică.

Moderație și consult medical

Nu uitați că, la fel ca orice altceva, consumul excesiv de cafea poate fi dăunător. Este important să vă moderați consumul și să vă consultați medicul pentru a discuta orice simptome sau preocupări pe care le aveți cu privire la interacțiunea dintre cafea și medicamentele dumneavoastră. Rămâneți informați și faceți alegeri în cunoștință de cauză pentru a vă proteja sănătatea și bunăstarea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel