Sari la conținut

Medic: Aceste medicamente cresc riscul de hipertensiune arterială

Medicamente
Imagine creată cu AI
Medicament periculos pentru sanatate

Medicamente cresc riscul de hipertensiune arterială. Hipertensiunea arteriala este o afecțiune medicală caracterizată prin presiunea crescută a sângelui în artere, care poate duce la complicații grave, cum ar fi accident vascular cerebral, atac de inimă sau insuficiență renală. Iar unele pastile cresc riscul de hipertensiune arterială.

Patru grupe de medicamente care pot duce la dezvoltarea hipertensiunii

Cardiologul Natalia Blinova, cercetător principal de la Centrul Național de Cercetare Medicală de Cardiologie, enumeră patru grupe de medicamente care pot duce la dezvoltarea hipertensiunii – glucocorticosteroizi, antiinflamatoare nesteroidiene, contraceptive orale, vasoconstrictoare nazale.

Medicamente care cresc riscul de hipertensiune arterială

medicamente
Imagine creată cu AI

Potrivit expertului, utilizarea regulată a glucocorticosteroizilor, care aparțin grupului de medicamente hormonale, poate duce la creșterea tensiunii arteriale. În plus, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pe bază de paracetamol, ibuprofen, aspirină și alte ingrediente active, contraceptivele orale și vasoconstrictoarele nazale pot crește riscul de apariție a hipertensiunii arteriale.

„Diferitele patologii pot duce și la o creștere constantă a tensiunii arteriale, în special boli de rinichi și unele boli endocrine”, atenționează medicul cardiolog.

Alimentația, regula numărul 1

În plus, există o serie de factori care sunt asociați cu creșterea tensiunii arteriale. La acești factori, medicul include obezitatea, consumul excesiv de sare, alcool, un stil de viață sedentar, vârsta și predispoziția ereditară. Evitarea fast-food-ului și a dulciurilor este regula numărul 1 atunci când vine vorba de o alimentație sănătoasă și de prevenire a hipertensiunii arteriale, a diabetului și a altor boli cronice.

„În loc să mănânci chipsuri sau ciocolată seara, poți mânca gustări mai sănătoase precum o mână de nuci (aproximativ 25 de grame pe zi) sau legume mărunțite. În general, este recomandat să te asiguri că nu consumi alimente grase precum alimentele prăjite la toate cele trei mese produse de origine animală, cum ar fi carnea de porc, cresc, de asemenea, tensiunea arterială și ar trebui consumate în cantități mici.

Aportul excesiv de sare

consumul excesiv de sare
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Aportul excesiv de sare, care poate crește semnificativ tensiunea arterială, nu trebuie subestimat. Prin urmare, aveți grijă să nu adăugați prea multă sare în mâncare și să nu depășiți o linguriță pe zi. Cu o abundență de alimente naturale, neprocesate, poți duce o viață sănătoasă și echilibrată, iar corpul tău îți va mulțumi cu tensiunea arterială reglată. „Evitați alcoolul, fumatul și băuturile cu cofeină. Fumatul a fost și va fi întotdeauna dăunător sănătății. La doar 5 zile de la renunțarea la fumat, puteți observa o scădere a tensiunii arteriale”, spune specialistul.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel