Sari la conținut

Constantin Dulcan, despre rețeta fericirii: „Putem trăi 130–140 de ani, dar trebuie să facem asta”

Constantin Dulcan
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
Lista medicamentelor esențiale, dar nedisponibile în farmacie

Constantin Dulcan, despre rețeta fericirii: „Putem trăi 130–140 de ani, dar trebuie să facem asta”.

De-a lungul istoriei umanității, prelungirea vieții a fost mereu un țel comun. Tocmai de aceea, metodele de creștere a longevității au continuat să evolueze.

Nenumărate studii științifice și constatări medicale au evidențiat o serie de secrete despre modalități de  creștere a longevității. Cu toate acestea, nimeni nu poate răspunde cu exactitate la întrebarea „Cum poți să trăiești sănătos o viață lungă?”

V-ați întrebat vreodată cât de multe lucruri sunteți dispuși să faceți pentru a trăi mai mult? Sau de ce unii oameni care aparent au un stil de viață sănătos din toate punctele de vedere trăiesc mai puțin decât alții care fumează, mănâncă orice și nici mișcare nu prea fac?

Constantin Dulcan, despre rețeta fericirii: „Putem trăi 130–140 de ani, dar trebuie să facem asta”

Reputatul psihiatru și medic neurolog Constantin Dulcan susține că longevitatea și vindecarea depind de modul în care gândim zilnic.

„Sistemul nostru imunitar este, după cum spun japonezii, construit aşa încât noi să putem trăi în jur de 130–140 de ani,” spune prof. Constantin Dulcan.

Trebuie să înțelegem că modul în care gândim ne poate ajuta să ne prelungim viaţa, spune prof. dr. Dulcan. El a povestit despre persoane care au venit la el să se trateze și au reuşit să grăbească vindecarea cu ajutorul unei gândiri pozitive.

„Noi ne putem prelungi viaţa în funcţie de modul în care gândim. Noi suntem suma tuturor gândurilor şi emoţiilor noastre. Noi emitem pe zi circa 60.000 de gânduri.

Cu fiecare gând pe care îl emitem, noi pledăm pentru viaţă sau pentru moarte, pentru sănătate sau pentru boală.

Eu am creat clinica de neurologie şi la Craiova şi în Bucureşti, aveam bolnavi cu aceeaşi boală, accident vascular. Eram zilnic obligat să fac vizita cu 30 de oameni după mine.

Şi întrebam bolnavii cum se simt. Unul îmi spunea că se simte bine, că va fi şi mai bine.

„Putem, pur şi simplu, să ne modificăm starea de sănătate, comportamentul uman în beneficiul nostru”

Mă duceam după trei zile, mă uitam la faţa lui, vedeam cum înfloreşte. Altul spunea că nu îi e bine, că l-a durut injecţia, că nu i-a trecut cu pastila pe care i-am dat-o.

Acel om mergea prost, rău. Se vedea că e nemulţumit şi nu îi mergea bine nici tratamentul. În clipa de faţă vorbim despre ceea ce se cheamă puterea minţii.

Putem, pur şi simplu, să ne modificăm starea de sănătate, comportamentul uman în beneficiul nostru. Acestea sunt lecţiile de ultimă oră pe care ni le dau ştiinţele.

Deci, nu trebuie să ne lăsăm speranţa că ne ajută doar o reţetă. Ne ajută reţetele, dar cel mai mare ajutor ni-l dăm singuri. Doctorul nu este Dumnezeu, iar medicina nu este matematică”, explică profesorul Constantin Dulcan.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel