Sari la conținut

Constantin Dulcan, tehnică de relaxare: „Orice dezechilibru emoțional aduce boala/ Încerc să îmi reprezint oboseala ca senzație la nivelul creierului”

Constantin Dulcan, tehnică de relaxare: „Orice dezechilibru emoțional aduce boala/ Încerc să îmi reprezint oboseala ca senzație la nivelul creierului”.

Medic neurolog și psihiatru, prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan este un om de știință român, cunoscut în mod deosebit după ce, în anul 1981, a lansat cartea „Inteligența materiei”. Eliberați de gândurile negative, oamenii pot atinge cele mai înalte culmi, susține profesorul Dulcan.

Frica ne face rău! Constantin Dulcan: „Orice dezechilibru emoțional aduce, mai devreme sau mai târziu, boala”

Stresul, în viziunea profesorului Constantin Dulcan este unul dintre cei mai mari inamici la adresa sănătății oamenilor.

„Stresul, care azi a luat proporții gigantice, ura, mânia, îndoiala, neîncrederea în ceilalți, invidia, gelozia provoacă în corp un pH acid, favorabil bolii. Depresia are și ea un efect nociv asupra organismului, nu doar că împiedică vindecarea, dar poate favoriza debutul altor boli.

Dar știați că și frica ne face rău? Este bine cunoscut experimentul lui Avicenna. Într-o cușcă s-a pus un miel și într-o cușcă alăturată s-a pus un lup. Mielul a murit în scurt timp de stresul provocat de frică. Orice dezechilibru emoțional aduce, mai devreme sau mai târziu, boala”, a explicat profesorul Dulcan.

Pentru a evita stresul, trebuie să învățăm să ne controlăm emoțiile negative.

„Încerc să nu mă implic afectiv intens, să nu mă enervez. Dacă cineva îmi greșește, fac un efort să-l iert, gândindu-mă că poate într-o zi va înțelege și el ceea ce înțeleg eu acum.

Să iertăm, fiindcă iertarea face ca pH-ul corpului să vireze spre unul alcalin, favorabil sănătății.

Sigur că sunt și suferințe care nu pot fi evitate. Dar e important să rămânem conștienți că fiecare minut de suferință sau stres ia din viața celulei noastre”, a adăugat dr. Dulcan.

Tehnică de relaxare: „Încerc să îmi reprezint oboseala ca senzație la nivelul creierului. Apoi, cu fiecare expirație profundă, îmi imaginez că o elimin”

Profesorul Dulcan a subliniat cu orice ocazie importanța pauzelor de 10 minute, la fiecare oră.

„Dacă nu ne putem lua mici vacanțe, regulat, să ne luăm măcar pauze de zece minute, la fiecare oră, în care să ne golim mintea și să respirăm adânc. Putem să ne ridicăm de la birou și să privim ceva frumos pe fereastră.

Sau, în loc să bem trei cafele cu ochii în computer, să bem un ceai fără să ne gândim la nimic altceva. Să ne bucurăm de gustul și aroma lui. Cu timpul, înveți să te relaxezi în orice condiții.

Beduinii, de pildă, se odihneau mergând pe cămile. Și eu scriu și citesc de dimineața până seara. Dar când simt că începe să se așeze oboseala pe mintea mea, mă opresc și aplic câteva tehnici de relaxare”, a explicat Dulcan.

Constantin Dulcan a explicat, de asemenea, că toate tehnicile de relaxare se bazează pe respirație, iar oboseala vine și dintr-o lipsă de oxigenare a creierului.

„Stau câteva minute cu ochii închiși, încerc să îmi reprezint oboseala ca senzație la nivelul creierului și apoi, cu fiecare expirație profundă, îmi imaginez că o elimin. Fiecare își poate crea propria lui tehnică.

Eu nici pentru durerile de cap nu iau pastile. Mă relaxez, mă concentrez pe starea de bine și cald, o trec prin inimă și apoi o trimit acolo unde mă doare. Fac asta de câteva ori și durerea dispare,” a mai spus profesorul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel