Din cuprinsul articolului
Cât de des auziți termenul „microbiom” în zilele noastre? Foarte des, cel mai probabil, și aceasta deoarece sănătatea intestinală a devenit un punct de interes major pentru cercetători, oameni de știință și dieteticieni deopotrivă. Microbiomul intestinal este comunitatea de microorganisme, inclusiv bacterii, ciuperci și viruși, care locuiesc în intestin. Microbii specifici din intestin se pot modifica ca răspuns la dietă și la exerciții fizice.
Intestinul comunică direct cu creierul și viceversa, prin intermediul axei intestin-creier. Aceasta înseamnă, în cele din urmă, că creierul poate influența activitățile digestive, cum ar fi diareea nervoasă. La rândul său, intestinul poate influența starea de spirit, cogniția și sănătatea mintală într-un mod pozitiv sau negativ. Dacă intestinul este slăbit, bacteriile și substanțele inflamatorii pot fi absorbite din intestin în fluxul sanguin. Acest lucru poate declanșa inflamația cronică, care este legată de o multitudine de probleme de sănătate.
Din motivele de mai sus și nu numai, străduiți-vă să vă hrăniți intestinul cu cele mai bune alimente pentru o sănătate fizică și mentală optimă. Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre alimentele și grupurile de alimente care vă optimizează microbiomul și sănătatea intestinală generală.
Alimente probiotice
Nu există articol despre alimentele care încurajează sănătatea intestinală fără menționarea probioticelor. Aceste microorganisme pot ajuta la remodelarea componenței microbiomului intestinal, contribuind la îmbunătățirea funcției imunitare și la ameliorarea mai multor boli intestinale. În esență, probioticele modifică mediul intestinal în moduri pozitive care scad capacitatea bacteriilor dăunătoare de a se dezvolta. Acestea permit bacteriilor sănătoase să înflorească, ceea ce poate contribui la o funcție imunitară mai sănătoasă.
Un studiu din 2021 a monitorizat 36 de adulți sănătoși care au fost repartizați aleatoriu la diete de 10 săptămâni care includeau fie alimente fermentate, fie alimente nefermentate bogate în fibre. Cei care au consumat alimente fermentate, care conțin probiotice, au experimentat schimbări pozitive în funcția imunitară. De fapt, aceștia au reușit să reducă nivelurile a 19 markeri inflamatori diferiți. Creșteți-vă aportul de probiotice consumând mai mult miso, legume fermentate, kimchi, tempeh, kombucha, kefir și varză murată.