Sari la conținut

Consumul acestei legume REDUCE riscul de accident vascular cerebral cu 55 %

Consumul acestei legume REDUCE riscul de accident vascular cerebral cu 55 %.

În ciuda promisiunilor de beneficii pentru sănătate ale fructelor și legumelor nu ne fac întotdeauna să vrem să schimbăm punga noastră de chipsuri cu o garnitură de morcovi și mazăre. Cu toate acestea, există o legumă care ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral cu mai mult de jumătate și pe care toată lumea o poate include, cu ușurință, în dieta zilnică.

 

Consumul acestei legume reduce riscul de accident vascular cerebral cu 55 %

Consumul de roșii reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral. Un studiu din 2012 publicat în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie, a evidențiat proprietățile benefice pentru sănătate ale roșiilor în raport cu riscul de accident vascular cerebral.

Cercetătorii studiului au analizat peste 1.000 de bărbați din Finlanda cu vârste cuprinse între 46 și 65 de ani pentru o medie de 12 ani, timp în care 67 de bărbați au ajuns să sufere un accident vascular cerebral.

Potrivit studiului, cei care au mâncat cele mai multe roșii au ajuns să aibă un risc cu 55% mai mic de a avea orice tip de accident vascular cerebral, comparativ cu cei care abia au mâncat roșii. Și în ceea ce privește accidentele vasculare cerebrale cauzate de cheaguri de sânge, reducerea a fost și mai mare: cu un risc redus cu 59 % împotriva acestui tip de accident vascular cerebral.

Cercetătorii spun că acest lucru are de-a face cu un antioxidant specific predominant în roșii. Potrivit studiului, roșiile sunt pline cu licopen antioxidant. Și bărbații cu cele mai mari cantități de licopen au ajuns să aibă cel mai mic risc de accident vascular cerebral.

Cercetătorii au descoperit că din cei 259 de bărbați cu cele mai mari niveluri de licopen, doar 11 au ajuns să aibă un accident vascular cerebral.

Dar pentru cei 258 de bărbați cu cele mai scăzute niveluri de licopen, 25 au avut un accident vascular cerebral.

„Acest studiu prospectiv arată că concentrațiile serice mari de licopen, ca marker al consumului de roșii și produse pe bază de roșii, scad riscul oricărui accident vascular cerebral și accident vascular cerebral ischemic la bărbați”, au concluzionat cercetătorii în studiul lor.

Aportul de licopen este eficient când provine din alimente, nu din suplimente

Cea mai mare parte din aportul nostru alimentar de licopen provine din produse pe bază de roșii. Potrivit WebMD, licopenul este un nutrient pentru plante și pigmentul care dă culoarea fructelor și legumelor roșii, precum roșiile.

85% din licopenul alimentar din America de Nord provine din roșii și produse pe bază de roșii, cum ar fi ketchup-ul, sucul de roșii, sosul sau pasta. O porție de roșii proaspete conține între 4 și 10 miligrame de licopen, în timp ce o ceașcă de suc de roșii are aproximativ 20 de miligrame.

Și pentru a vă asigura că obțineți aceste proprietăți benefice pentru sănătate, este important ca aportul dvs. de licopen să provină din alimente precum roșiile și nu din suplimente.

„Suplimentele vă pot oferi o formă purificată de licopen, dar nu sunteți sigur că obțineți ceea ce obțineți din alimente. Este posibil să obțineți forma greșită de licopen într-un supliment”, Edward Giovannucci, MD, profesor de nutriție și epidemiologie de la Școala de Sănătate Publică Harvard, care nu a fost implicat în studiu, a explicat pentru Harvard Health.

„Există, de asemenea, o mulțime de compuși în alimente care nu sunt licopenul, dar care sunt similare, iar unele dintre acele molecule pot face parte din ceea ce face ca licopenul să fie atât de benefic”.

Cercetătorii nu au găsit nicio reducere a riscului de accident vascular cerebral pentru alți antioxidanți

Deoarece licopenul a avut un impact atât de mare, cercetătorii au fost, de asemenea, curioși să vadă dacă alți antioxidanți au afectat riscul de accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, acesta nu pare să fie cazul. Potrivit studiului, alți antioxidanți, cum ar fi alfa caroten, beta caroten, vitamina A și vitamina E nu au scăzut riscul de accident vascular cerebral.

„Forma moleculei de licopen o face foarte eficientă în a putea stinge radicalii liberi. Nu înțelegem încă pe deplin, dar licopenul poate avea proprietăți specifice care protejează celula într-un mod în care alți antioxidanți ar putea să nu aibă”, a concluzionat Giovannucci.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel