Sari la conținut

Copiii abuzați vor suferi de alexitimie, la maturitate. Psiholog: „Neglijarea emoțională și abuzul emoțional sunt experiențe extrem de devastatoare pentru un copil”

Semne și simptome ale autismului
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei

Copiii abuzați vor suferi de alexitimie, la maturitate. Persoanele care au suferit maltratări în copilărie au mai multe șanse de a dezvolta alexitimie la vârsta adultă.

10% din populația generală prezintă niveluri relevante clinic de alexitimie. Este semnificativ mai evidentă în rândul bărbaților, la o rată de 17% față de rata feminină de 10%.

Un studiu recent a încercat să înțeleagă impactul social și emoțional pe termen lung pe care l-ar putea avea întâmpinarea maltratării în copilărie.

Cercetarea, care a fost publicată în revista Psychological Bulletin, a fost un efort comun între oamenii de știință de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și Universitatea Stanford din California.

Copiii abuzați vor suferi de alexitimie, la maturitate

Femeile care au participat la studiu au avut mai multe șanse să se identifice ca fiind victime ale neglijării emoționale și ale alexitimiei generale.

Citeste si:

Adulții care au suferit abuz fizic și abuz sexual în copilărie au avut mai multe șanse de a experimenta alexitimie ca adulți, comparativ cu cei care au suferit alte tipuri de abuz.

„Când cineva este abuzat sexual sau fizic, el sau ea știe adesea, într-o anumită măsură, că ceva nu este în regulă”, a explicat Anat Talmon, co-autor principal, care a supravegheat studiul în calitate de cercetător postdoctoral la Universitatea Stanford și în prezent servește ca profesor asistent la Școala Paul Baerwald de Asistență Socială și Asistență Socială de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Talmon a explicat că neglijarea a fost mai greu de identificat și, ca urmare, victimele au fost mai puțin probabil să caute ajutor.

Neglijarea emoțională și abuzul emoțional sunt experiențe extrem de devastatoare pentru un copil”, a spus Talmon. „Nimeni nu îți satisface nevoile emoționale, dar îți lipsește capacitatea de a-ți identifica și recunoaște emoțiile pe cont propriu, ceea ce crește probabilitatea de a dezvolta alexitimie.”

Este important de reținut că nu toți copiii care suferă de maltratări vor experimenta alexitimie. Copiii reacționează la abuz și neglijare în moduri diferite. Unii reacţionează agresiv, în timp ce alţii se disociază.

„Acești copii ar putea spune: „Nu-mi pasă. Pur și simplu supraviețuiesc”. Nu știu ce vor pentru că nu știu care este vocea lor interioară și care este adevărata lor voință”, a subliniat Talon.

Disocierea este un proces în care individul se detașează de comportamente, gânduri, amintiri și sentimente.

Alexitimia este asociată cu autismul și depresia

Alexitimia se referă la o trăsătură de personalitate care era considerată o tulburare, care împiedică indivizii să poată identifica felul în care se simt. Persoanele cu această trăsătură pot descoperi că simt un disconfort fizic atunci când sunt emoționale, dar nu pot identifica sursa disconfortului.

Persoanele cu alexitimie sunt susceptibile să se lupte în situații sociale, deoarece adesea ratează indicii sociale sau se luptă să identifice sau să înțeleagă sentimentele altor persoane și ale lor înșiși.

Alexitimia este asociată cu o serie de alte afecțiuni, cum ar fi:

„Descoperirile noastre au arătat că abuzul emoțional din copilărie, precum și neglijarea emoțională și fizică, au fost cei mai puternici predictori ai alexitimiei la adulți”, au scris cercetătorii în studiul lor.

„Putem spune acum cu mai multă încredere că aceste fenomene – maltratarea copiilor și alexitimia – sunt legate între ele într-o mare măsură”, a spus Anat Talmon.

Există 5 tipuri de maltratare în copilărie

În Statele Unite, 656.000 de copii au suferit maltratări în 2019. Pe plan internațional, se crede că 1 din 4 copii suferă maltratări. 

„Unul din patru copii din întreaga lume este maltratat, dar adesea nu este recunoscut”, a spus Julia Ditzer, autorul principal al studiului și doctorand în psihologie la Universitatea din Dresden.

Cercetătorii au identificat cinci tipuri de maltratare în copilărie, făcând diferențe între abuz și neglijare, deși nu aveau o probabilitate egală de a dezvălui un adult cu alexitimie.

  1. neglijare emoțională,
  2. abuz emoțional,
  3. neglijare fizică,
  4. abuz fizic,
  5. abuz sexual.

Cercetătorii au definit neglijarea emoțională ca neîndeplinirea nevoilor emoționale ale unui copil, cum ar fi securitatea și confortul, în timp ce abuzul emoțional a fost definit ca îngrijitorii care îi disprețuiesc în mod activ pe copii sau îi fac responsabili pentru problemele adulților.

De asemenea, neglijarea fizică a fost definită ca neîndeplinirea nevoilor fizice ale copilului, cum ar fi hrana, în timp ce abuzul fizic a fost definit ca provocarea activă de vătămare fizică copilului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.