Sari la conținut

Coronavirus în România, 25 Februarie. Au fost comunicate cifrele negre ale zilei

Coronavirus în România, 25 Februarie. Au fost comunicate cifrele negre ale zilei! Grupul de Comunicare Strategică a transmis datele momentului.

„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 25 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 8.974 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 120 decese, dintre care 5 anterioare intervalului de referință. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Mai bine de jumătate din cazurile de COVID-19 diagnosticate săptămâna trecută a fost la persoane vaccinate, arată date ale Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Cele mai multe decese asociate s-au înregistrat în rândul celor nevaccinaţi

Dintre acestea, 47 la sută erau fie proaspăt vaccinate, fie aveau mai mult de şase luni de la ultima doză, dar formele de boală au fost în general uşoare. În schimb, cele mai multe decese asociate s-au înregistrat în rândul celor nevaccinaţi, aproape 84 la sută.

Medicul virusolog Simona Ruţă spune că aceste date arată că și persoanele vaccinate se pot infecta, însă formele pe care le fac nu necesită internare sau tratament cu oxigen.

Simona Ruţă: Este cunoscut deja şi validat în practică faptul că persoanele vaccinate se testează mult mai frecvent, se testează tot când au simptomatologie respiratorie uşoară şi se testează şi atunci când sunt contacţi cu un caz confirmat de COVID, în timp ce persoanele nevaccinate au o anumită reticenţă şi faţă de testare sau dacă se testează, se testează la domiciliu, folosind teste antigen rapide comercializate şi nu la medicul de familie, nu sunt înregistraţi, în foarte multe cazuri.

Iar explicaţia în situaţia celor care s-au vaccinat imediat după vaccinare este…?

Simona Ruţă: Vaccinul nu reuşeşte să ne protejeze imediat după administrare. Trebuie să avem un interval de timp, de câteva zile, de obicei o săptămână de la administrarea dozei de vaccin şi până la instalarea unui oarecare nivel de protecţie. În acest interval de timp, infecţia este posibilă, aşa cum este posibil ca o persoană care merge să se vaccineze să fie deja infectată.

Profesor doctor Simona Ruţă a adăugat că apariţia tulpinii Omicron a diminuat perioada de la contactul cu o persoană infectată până la apariția simptomelor la două, trei zile, transmite RRA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel