Sari la conținut

Covid nu este o viroză obișnuită! Medicul Florin Roșu explică de ce. „Încă mai avem pacienți testați pozitiv și care au nevoie de îngrijire la ATI”

Covid nu este o viroză obișnuită! Medicul Florin Roșu explică de ce. „Încă mai avem pacienți testați pozitiv și care au nevoie de îngrijire la ATI”.

Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași, a tras un semnal de alarmă, atenționând că nu am ajuns într-un punct în care infectarea cu COVID-19 să poată fi considerată ca fiind „obișnuită”.

Covid nu poate fi tratat ca o viroză obișnuită! Medicul Florin Roșu explică de ce

Deși s-a renunțat la starea de alertă, sunt înregistrate în continuare decese Covid, pentru că majoritatea populației a ajuns să nu se mai protejeze în nici un fel după ridicarea tuturor restricțiilor.

„Nu putem spune că am ajuns să tratăm COVID-19 ca pe o viroză obișnuită. Fiecare pacient este diferit, fiecare organism reacționează diferit și, în consecință, este nevoie de un tratament adaptat formei pe care o dezvoltă.

Un pacient poate să dezvolte o formă cu varianta Omicron, care mimează o viroză respiratorie și o tratăm ca atare, fără antiviralele anticovid, dar în nici caz nu putem spune că această boală care a ucis atâția oameni este o simplă viroză.

Dacă un pacient poate să dezvolte o formă ușoară de COVID-19 pe care o poate trata doar cu un simplu Paracetamol, un alt pacient poate să dezvolte o formă cu Omicron care are nevoie de antivirale, astfel încât nu avem cum, efectiv, să spunem că este o viroză obișnuită.

Încă mai avem pacienți testați pozitiv și care au nevoie de îngrijire la ATI, încă mai avem, din nefericire, decese”, a declarat Florin Roșu, potrivit 24iasi.ro.

„Pentru că tratamentul să aibă eficiență, trebuie administrat în primele 5 zile”

Medicul Florin Roșu recomandă centrele de evaluare și tratament, atunci când vine vorba de  evaluarea stării de sănătate a pacienților care au simptome specifice și sunt testați pozitiv.

„Pentru asta avem centrele de evaluare și tratament – foarte bune de altfel – pentru că în momentul în care pacientul este testat pozitiv, are starea de sănătate influențată, se prezintă la centrul de evaluare și tratament pe baza programării, unde vor fi consultați și vor primi recomandări.

De menționat, însă, că centrele de evaluare și tratament nu testează pacientul, deci acesta se va adresa unui astfel de centru în momentul în care are test pozitiv.

În cazul centrului nostru, dacă un pacient nu are programare însă acesta se simte rău, poate veni în timpul dimineții. Nu trimitem pacientul acasă cu recomandarea de a veni peste 2-3 zile pentru că el atunci are nevoie de noi, atunci se simte rău.

Mai mult decât atât, pentru că tratamentul să aibă eficiență, trebuie administrat în primele 5 zile, în consecință pacientul trebuie evaluat pe loc și să primească recomandare pentru a urma tratamentul la domiciliu”, a concluzionat managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel