Sari la conținut

COXARTROZA. Boala care te înmoaie pe picioare

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Coxartroza sau artroza şoldului este o boală cronică degenerativă care apare în urma distrugerii treptate a cartilajului dintre articulaţii, precum şi a inflamaţiei suprafeţelor articulare ale oaselor. În timp, boala duce la măcinarea cartilajului articular, provocând astfel dureri puternice și pierderea mobilității.

Cele mai multe cazuri de coxartroză apar după vârsta de 60 de ani, risc mai mare pentru a face boala având persoanele cu moștenire genetică în acest sens, persoanele supraponderale, precum și cele care au suferit traumatisme la nivelul articulației șoldului.

Factori de risc

Cercetătorii au identificat o serie de factori care facilitează apariția acestei afecțiuni:

  • stilul de viață sedentar;
  • fracturile osoase;
  • accidentările la nivelul articulațiilor;
  • obezitatea;
  • moștenirea genetică;
  • îmbătrânirea fiziologică a articulației, la vârste înaintate;
  • stilul de viață și ocupațiile care implică o presiune mare pe articulații.

Simptome

La debutul bolii, simptomele sunt suportabile, apoi devin extrem de deranjante pe măsură ce trece timpul:

  • Rigiditate la nivelul șoldurilor, care crește progresiv în intensitate;
  • Stare de disconfort sau durere în șold, în zona inghinală dar și la nivelul feselor;
  • Durere accentuată la efort fizic;
  • Pierderea mobilității șoldului;
  • Atrofierea mușchilor care susțin articulația;
  • Apariția unor formațiuni de tip „ciocuri” osoase pe suprafața articulației bolnave.

Tratament

În stadiile incipiente ale coxartrozei, conduita terapeutică iniţiată de medicul ortoped este una conservatoare, ce urmăreşte reducerea durerii şi tonifierea musculaturii, prin tratament simptomatic medicamentos antialgic şi antiinflamator şi fizio/kinetoterapie.

În fazele avansate ale bolii este nevoie de un tratament chirurgical prin protezarea şoldului, operaţie ce constă în înlocuirea acetabulului şi a capului femural cu componente metalice, între care se află un insert din diverse materiale (ex. polietilenă), ce permite alunecarea suprafeţelor.

Când trebuie implantată o proteză

Protezarea este indicată atunci când durerea afectează calitatea vieţii pacientului, care nu răspunde la medicaţie si toate celelalte metode de tratament nu mai dau rezultate.

Protezele de şold pot fi de două tipuri (în funcţie de tipul de fixare) cimentate sau necimentate. În cazul protezelor cimentate, componentele se fixează la introducere folosindu-se un ciment osos special (răşină sintetică), preparat intraoperator.

Protezele de tip cimentat asigură o fixare rapidă şi solidă în os, fiind folosite în situaţiile în care nu se recomandă utilizarea unei proteze necimentate (status biologic prost al pacientului, vârsta înaintată şi comorbidităţi importante, osteoporoză marcată etc).

Protezele de tip necimentat se bazează pe integrare osoasă, având o suprafaţă ce permite creşterea osului pe componente, formându-se interdigitaţii osoase ce asigură fixarea acestora.

10 cataplasme ce pot fi aplicate pe locul dureros

4. Ceapa. Sub formă de cataplasme, se foloseşte ceapă crudă tocată, care se aplică pe locul dureros timp de câteva ore. De asemenea, se poate folosi ca decoct din trei cepe tăiate necurăţate de foi, care se fierb într-un litru de apă, timp de 15 minute – se ia câte un pahar dimineaţa şi seara, la culcare.

5. Tinctură de Lemn-dulce. Are rol puternic antiinflamator şi se administrează câte o linguriţă de tinctură, de 3 ori pe zi, diluată în puţină apă (sau în ceai), înaintea meselor principale, pe durata a 30 de zile. După 1-2 săptămâni de pauză, se poate repeta cura.

6. Ghimbirul. Se utilizează rădăcina (uscată sau proaspătă) de ghimbir. Reduce durerea articulară precum și inflamația în cazul pacienților cu poliartrită reumatoidă și artroză, având proprietăți asemănătoare ibuprofenului. Se recomandă utilizarea unor doze zilnice cuprinse între 500 și 1000 mg, cu efect în reducerea durerilor de șold și de genunchi. Atenţie: Poate interfera cu medicația anticoagulantă.

7. Capsaicina. Este un antioxidant puternic care se regăseşte în structura ardeiului iute, cu efect de încălzire. Se poate aplica local sub formă de cremă/gel sau plasturi, stimulând anumiți receptori nervoși, având ca efect producerea senzației de căldură-arsură locală. Sunt studii care evidențieaza rolul benefic al capsaicinei în diminuarea durerii din artroză, poliartrita reumatoidă și fibromialgie, prin aplicarea locală a aproximativ 0.05% capsaicină. Se recomandă aplicațiile locale de 3 ori/zi.

8. Hreanul. Cataplasmele cu hrean sunt un remediu renumit. Se dau pe răzătoare 50 g de hrean şi se amestecă bine cu 20 ml de apă şi 50 g de făină integrală. Amestecul se pune într-un săculeţ de pânză şi se aplică pe locul bolnav. Se lasă să acţioneze timp de 30 de minute, după care se îndepărtează. Tratamentul trebuie repetat în fiecare seară, timp de zece zile.

9. Gheara diavolului (Harpagophytum procumbens). Ingredientul principal (harpagosidul) al acestei plante originare din Africa are rol antiinflamator şi antialgic, îmbunătățind mobilitatea la pacienții cu artroză (coxartroză, gonartroză) sau dorsalgie. Se recomandă un tratament sub formă de capsule de 60 mg zilnic, timp de 8 săptămâni. Atenţie: Poate afecta ritmul cardiac şi poate provoca diaree.

10. Extractul de coada calului este un remediu eficient si pentru persoanele ce suferă de artrită, boală care deformează oasele prin pierderea flexibilităţii încheieturilor datorate pierderii de colagen.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel