
Cristian Mărgărit: „Ce alegem și ce evităm în post? 5 NU…”

În post, unii consumă excesiv alimente nesănătoase. Cristian Mărgărit, celebrul nutriționist, vine în ajutor și spune ce alimente să alegem și ce evităm în post.
„Evităm: 5 NU: zahăr, făină albă, uleiuri rafinate, soia, aditivi alimentari. Sigur, avem și excepții, lingurița de zahăr din cafea, o felie de pâine de secară, puțin ulei de măsline la salate, sosul de soia… merg.
Te-ar mai interesa: Medic renumit: Diabetul poate fi un prim semn care...
Dar aditivii alimentari vor face ca orice surogat de carne să fie colorat și gustos, ceea ce nu ne interesează. Ne interesează valoarea nutritivă”, este de părere expertul.
„Alegem: Fructe în loc de zahăr. Evident, fiecare cât își permite, dar citricele sunt, în continuare, utile (sursă de vitamina C).
Surse de carbohidrați mai diverse: orez, porumb, cartofi, ovăz. Dacă le avem în asociere cu surse de fibre, suntem în regulă. Deci orezul alb sau pastele albe merg în combinație cu legume și leguminoase.
Nuci, semințe, alune, măsline, avocado. Deci grăsimile sănătoase direct din sursă. Vin însoțite de fibre, vitamine, minerale, antioxidanți și proteine. Atenție, totuși, la calorii.
Te-ar mai interesa: Nutriționist: Topul celor mai bune alimente pentru...
Leguminoase în loc de soia. Ce înseamnă asta? Că avem linte, mazăre, năut, fasole (de diverse tipuri) cu care ne putem aduce proteinele, nu va fi nevoie să apelăm la soia. De ce? Pentru că este goitrogenă și proestrogenică, printre multe altele. Utilă, poate, doar pentru doamnele la menopauză. Pentru restul, nu. Poate fi prezentă în dietă, dar nu prea des și nu ca sursă principală de proteine.
Te-ar mai interesa: O nouă metodă revoluţionară de tratare a bolnavilo...
Legumele și frunzele: toate legumele și frunzele sunt binevenite. Au atât de puține calorii încât și cantitatea poate fi “la liber”. Salate, rădăcinoase și toate ierburile de primăvară”, spune nutriționistul Cristian Mărgărit.
Nutriționistul mai spune să consumăm condimentele în detrimentul aditivilor alimentari. Condimente naturale și plante aromatice, în mixuri tradiționale.
Te-ar mai interesa: Bucureştenii pot primi 4.000 de lei pentru a se te...
BONUS:
„Pentru a evita folosirea aditivilor alimentari și a sării în exces vom folosi condimente din belșug, condimente naturale și plante aromatice, în mixuri tradiționale sau personale. Aceste principii le-am folosit în conceperea meniului de post (vegan)
Cine nu este în București sau vrea să le facă pe cont propriu se poate inspira din aceste rețete. Multe dintre ele sunt explicate deja în alte articole de pe acest blog, altele urmează să fie postate”, a scris nutriționistul pe blogul personal.
Te-ar mai interesa: Remedii pentru funcția hepatică. Terapeut: ”Mămăli...
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.