miercuri, august 10, 2022

Criză națională de vaccinuri pentru nou-născuți. Specialist: „Protecția copilașului nou-născut este esențială/ Țara noastră este endemică pentru hepatita B și pentru tuberculoză”

România se confruntă cu o criză de vaccinuri pentru nou-născuți împotriva tuberculozei și a hepatitei B. Situație paradoxală, ținând cont de faptul că există doze de vaccin anti-covid care urmează să fie aruncate, tocmai pentru că sunt pe cale să expire.

Te-ar mai interesa: Mircea Badea: Nu mai pot cu subiectul cu iodura de...

Criză națională de vaccinuri pentru nou-născuți

Vaccinurile împotriva tuberculozei și a hepatitei B sunt incluse în schema obligatorie pentru copii. Iar dacă până acum câteva săptămâni se mai găseau doze de BCG în București, în prezent criza acestor vaccinuri s-a extins la nivel național.

Ministerul Sănătății susține că cele două vaccinuri sunt în „curs de achiziționare”. Cu toate acestea, va mai dura până vor ajunge efectiv la medicii de familie, iar copiii să poată fi astfel imunizați. Ministerul Sănătății a dat asigurări că urmează să fie cumpărate peste 400.000 doze de vaccin BCG.

„Toţi copiii nevaccinaţi vor fi recuperaţi la vaccinare prin maternităţi şi cabinetele medicilor de familie, fără afectarea schemei de vaccinare obligatorie”, se arată în comunicatul Ministerul Sănătăţii.

Te-ar mai interesa: Ce sfânt sărbătorim mâine: mulți îi poartă numele...

Specialist: „Țara noastră este endemică pentru hepatita B și pentru tuberculoză”

În acest context, specialiștii atrag atenția că este imperativ ca politica de achiziții să fie schimbată, pentru a nu se mai ajunge în situații de risc pentru nou-născuți.

„Ne confruntăm de aproximativ 3 luni în multe județe din țară cu o lipsă de vaccin împotriva hepatitei de tip B și împotriva tuberculozei. Profilaxia împotriva hepatitei B este necesară în primele 24 de ore de la naștere.

Te-ar mai interesa: Cei mai afemeiați bărbați din horoscop. Numerolog:...

România face parte din țările endemice, unde hepatita B este foarte răspândită. Așa că protecția copilașului nou-născut este esențială. Țara noastră e endemică și pentru tuberculoză. Faptul că există perioade când lipsește vaccinul produce riscul de îmbolnăvire a acestor copii extrem de fragili, abia născuți.

Ministerul Sănătății spune că sunt în curs de achiziționare. Ar trebui să renunțăm la această expresie în curs de achiziționare. În România sunt aproximativ 180.000 de nou-născuți anual, trebuie să avem o prognoză.

Te-ar mai interesa: Nutriționist de la Harvard: „Acesta este pri...

Noi facem un apel serios, e o problemă semnalată și de alți colegi din țară. Există o schemă de vaccinare provizorie, de recuperare, dar aceasta va duce la o scădere a acoperirii vaccinale“, a declarat  medicul de familie Valeria Herdea, potrivit Digi24.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private