Sari la conținut

Cseke Atilla: vor urma câteva săptămâni de foc pentru țara noastră. Ce măsuri vor fi luate în acest sens?

pacient Covid
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Un nou val Covid

Pe 30 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.233.668 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 1.575 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.118.816 pacienți au fost declarați vindecați.

A fost atins pragul de 12.032 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 187 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.  Acesta este pragul istoric negativ atins de țara noastră de la începutul pandemiei.

Din cauza numărului mare de cazuri în creștere, ministrul interimar al Sănătății a anunțat că vor urma 3-4 săptămâni de foc pentru România.

”Înseamnă că prognoza epidemiologică pe care o avem în față s-ar putea să se adeverească. Cel puțin în ultimele zile, creșterea numărului de infectări arată că, la mijlocul lunii octombrie, numărul de infectări să atingă 20.000 de persoane. Astăzi am avut 12.000 și în mod clar putem să afirmăm că nu este vârful valului 4 unde suntem astăzi, ci vom crește, din păcate, în continuare.

Eu m-aș bucura foarte mult să pot să spun că, de mâine, această presiune pe sistemul medical va scădea, dar nu există niciun semn care să contrazică această prognoză de creștere continuă”, a spus Cseke Atilla.

Ministrul a precizat că, după jumătatea lunii octombrie, este posibil ca numărul cazurilor zilnice să înceapă să scadă.

Cseke Atilla a fost întrebat ce se va întâmpla când vom ajunge la 20.000 de cazuri zilnice de COVID-19, dacă acum, la 12.000, deja nu mai sunt paturi libere la ATI.

”În două săptămâni și jumătate de când sunt eu interimar la Ministerul Sănătății, am dublat numărul de paturi ATI și în fiecare zi lucrăm la acest aspect, să creștem numărul de paturi ATI. Am preluat cu 630, suntem la 1.400 (n.r. – de paturi ATI).

(…) Vor fi soluții punctuale în care este necesară reducerea treptată a unor activități medicale non-covid, chiar transformarea unor spitale exclusiv COVID”, a spus ministrul interimar al Sănătății.

Întrebat câte spitale vor fi transformate în spitale exclusiv pentru bolnavii COVID-19, Cseke Atilla a răspuns: ”Nu există un număr predefinit, pentru că, așa cum este și prognoza, și acest număr al spitalelor care ar putea fi transformate ar putea fi tot o prognoză”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel