Sari la conținut

Cum faci răcoare în casă fără aer condiționat. Metode ieftine și eficiente

caniculă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Fie că nu aveți curent electric, fie că îndurați o căldură extremă sau încercați să economisiți bani, există modalități de a vă simți confortabil fără răcire artificială.

Căldura poate favoriza activitățile distractive de vară, dar corpul nu ar trebui să fie fierbinte prea mult timp, deoarece prea multă căldură poate dăuna creierului și altor organe, potrivit US National Institutes of Health.

Transpirația este sistemul natural de răcire al organismului, dar atunci când aceasta nu este suficientă, crește riscul de a dezvolta hipertermia, o boală legată de căldură – ale cărei semne includ crampe de căldură, edem de căldură și accident vascular cerebral din cauza căldurii.

Căldura combinată cu o umiditate ridicată exacerbează acest risc, deoarece nivelul de saturație a aerului face ca transpirația să se acumuleze pe piele, împiedicând corpul să se răcească în mod natural.

Citeste si:

Pentru a păstra temperatura rece, este suficient să folosiți câteva materiale de bază și să știți cum să vă ajustați casa pentru a controla temperatura. Iată câteva metode pentru a face acest lucru.

Rămâneți hidratat

Atunci când vă este cald și sunteți înroșit, hidratarea este primul și cel mai important pas pentru a vă răcori, a declarat Wendell Porter, lector emerit în inginerie agricolă și biologică la Universitatea din Florida, potrivit CNN.

Temperatura apei nu contează, deoarece corpul tău o va încălzi, a adăugat el. Dacă organismul dumneavoastră suferă din cauza căldurii și trebuie să se răcească, nu poate face acest lucru fără suficientă umiditate, deoarece corpul se răcește prin transpirație.

Faceți un duș sau o baie rece

Să faci un duș sau o baie rece ajută la răcirea corpului tău prin scăderea temperaturii centrale, a spus Porter.

Pentru un efect de răcorire suplimentar, încercați săpunul de mentă. Mentolul din uleiul de mentă activează receptorii cerebrali care îi spun corpului tău că ceva ce mănânci sau simți este rece.

Folosiți șervețele reci pe gât sau pe încheieturi

Așezați o lavetă rece sau pungi de gheață (pungi) la încheieturi sau puneți-o în jurul gâtului pentru a vă răci corpul. Aceste puncte de puls sunt zone în care vasele de sânge sunt aproape de piele, așa că vă veți răci mai repede.

Folosiți ventilatoare tip cutie

Așezați ventilatoare de tip cutie cu fața spre ferestrele camerelor în care petreceți timp pentru a sufla aerul cald și a-l înlocui cu aer rece în interior.

Trageți perdelele sau jaluzelele

Dacă aveți ferestre care sunt orientate spre direcția soarelui de dimineața până după-amiaza, trageți perdelele sau jaluzelele peste ele pentru „a împiedica soarele să intre direct în casă și să încălzească (interiorul)”, a spus Porter.

Dormiți în lenjerie respirabilă

Bumbacul este unul dintre cele mai respirabile materiale, așa că așternuturile sau păturile din bumbac ar putea să vă ajute să vă mențineți răcoarea pe timpul nopții.

Cu cât numărul de fire de bumbac este mai mic, cu atât este mai respirabil, a spus Porter. Acest lucru se datorează faptului că un număr mai mare de fire are mai multe țesături pe centimetru pătrat.

Dormiți în subsol

Dacă nu puteți dormi toată noaptea pentru că vă este prea cald, încercați să dormiți undeva în afară de dormitor, dacă există această opțiune. Căldura se ridică, așa că, dacă aveți un nivel inferior sau un subsol în casa dvs., înființați o zonă de dormit temporară acolo pentru a experimenta temperaturi mai scăzute pe timp de noapte.

Nu păstrați la frigider sau nu congelați pături sau haine

Sfaturile comune pentru a sta la răcoare fără aer condiționat includ refrigerarea sau înghețarea șosetelor, păturilor sau hainelor ude, apoi scoaterea lor pentru a le purta în timp ce dormiți. Dar aceasta nu este o idee bună, a spus Porter.

Din cauza „cantității de energie pe care o pot absorbi din corpul dumneavoastră în acea noapte, acestea se vor încălzi în doar câteva minute”, a spus el. „Și apoi vei avea lucruri umede care îți vor mucegăi salteaua. Așa că, cu siguranță nu vrei să faci asta”.

Închideți ușile camerelor care nu sunt folosite

Dacă nimeni nu folosește o încăpere care nu are guri de aerisire sau registre, închideți ușa de la acea zonă pentru ca aerul rece să rămână doar în zonele ocupate ale casei.

Folosiți ventilatorul de evacuare din bucătărie și/sau baie

Activați întrerupătorul pentru ventilatorul de evacuare din bucătărie pentru a trage aerul cald care se ridică după ce gătiți sau în baie pentru a scoate aburii după ce faceți duș.

Instalați becuri eficiente din punct de vedere energetic

Becurile cu incandescență generează o temperatură mai mare decât becurile cu LED. Pentru a face trecerea, urmăriți vânzările de becuri eficiente din punct de vedere energetic, apoi înlocuiți încet becurile din casa dumneavoastră, a spus Porter.

Schimbarea becurilor poate economisi bani, dar nu va reduce prea mult căldura din casă, a spus Hall. Cu toate acestea, dacă vă concentrați pe schimbarea becurilor din zonele în care stați aproape, acest lucru ar face o diferență mai vizibilă, a spus Porter.

Gătiți dimineața, cu un aragaz lent sau afară

Căldura cuptorului se poate răspândi în toată casa. Păstrați căldura centralizată într-o singură zonă, cum ar fi un aragaz lent. Sau, gătiți în aer liber pe un grătar pentru a păstra căldura în exterior.

Bucurați-vă de bunătăți congelate

Mâncatul unei înghețată poate ajuta pentru un moment. Dar nu exagerați cu zahărul dacă sunteți supraîncălzit sau riscați să vă supraîncălziți, a spus Porter, conchide sursa.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.