Sari la conținut

Cum îţi dai seama că inima s-a îmbolnăvit deja din cauza colesterolului crescut. Semnale de alarmă transmise de organism care nu trebuie ignorate

simptom boala inima
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Acest simptom neobișnuit sugerează probleme la inima și plămânii

Ateroscleroza, insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială, infarctul sau accidentul vascular cerebral – sunt cele mai grave complicaţii la care poate duce în timp colesterolul crescut.

Deşi iniţial este asimptomatic, creșterea excesivă şi timp mai îndelungat a nivelului de colesterol din sânge și din vasele de sânge se manifestă prin condiții patologice, precum afecţiunile descrise mai sus. Asedea, acestea sunt primele semne ale unei probleme medicale potenţial periculoase pentru persoana respectivă.

De aceea, medicii atrag atenţia că în special „colesterolul rău” (LDL) se acumulează în arterele care alimentează cu sânge mușchiul cardiac, ducând la perturbări serioase ale activităţii cardiovasculare.

Semnale de alarmă transmise de organism

Experții de la Clinica Mayo avertizează că pot apărea unele modificări periculoase la nivelul inimii în legătură cu creșterea nivelului de colesterol în sânge. Astfel, ca o consecință a înfundării arterelor cu colesterol, poate să se dezvolte boala coronariană.

Atunci când fluxul sanguin este afectat, apar și durerile toracice (angina pectorală), dureri la nivelul membrelor inferioare, dureri abdominale (infarct mezenteric), infarct cerebral, amețeli, pierderi de memorie sau alte simptome care semnalează faptul că sistemul nervos (creierul) nu mai este oxigenat corespunzător.

Nivelul ridicat de colesterol afectează viaţa de zi cu zi, un semnal de alarmă fiind oboseala care apare rapid în timpul activităților zilnice. În plus, alte simptome alarmante sunt:

  • durerile în piept
  • greața
  • lipsa de aer
  • dureri în gât, maxilar, abdomenul superior
  • dureri de spate
  • amorțeală sau răceală la nivelul extremităților.

Care este nivelul optim de colesterol în sânge

Cele patru valori se măsoară în miligrame pe decilitru și se încadrează în următorii parametri:

  • Colesterol total – valori bune: < 200 mg/dl, valori la limită: 200 – 239 mg/dl, peste limita normală: > 240 mg/dl;
  • LDL: valori bune: < 100 mg/dl, valori la limită: 120 – 159 mg/dl, peste limita normală: > 160 mg/dl;
  • HDL: valori bune: > 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita optimă: < 40-50 mg/dl;
  • Trigliceridele: valori bune: < 149 mg/dl, valori la limită: 150 – 199 mg/dl, peste limita optimă > 200 mg/dl.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel